С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

О, Льовен!

Текст и фотография Албена Шкодрова
18 Април 2009, 20:00
Share Tweet Pin it Share

Не пропускайте

Ботаническата градина
Тя е най-старата в Белгия, датира от 1738 г. Освен че можете да разгледате голяма колекция лалета, дървета, храсти и палми, това е великолепно място за мързелив следобед с книга в ръка - за онзи тип четене, което прикрива, че всъщност се припичате на слънце, отдадени на  dolce far niente.
Градината, която някога е трябвало да се самоиздържа чрез отглеждане на билки за медицински цели, сега изцяло е отдадена на естетиката по един белгийски начин, с аристократична небрежност в строгия иначе ред.
Паркът е обявен за обществен паметник с кралски декрет от 1976 г.

Oude Markt
Определян като "най-големия бар на Европа", този забележителен площад е заобиколен от готически постройки и превзет от десетки кафенета и ресторанти. Тук всеки ден е празник на добрата храна, оживените дискусии и студентските флиртове. Заведенията са толкова много, че ако пие по една, различна бира във всяко от тях, човек може бегло да се запознае с разнообразието на Белгия - тук са наброени да се произвеждат около 500 вида.
На площада е и един от най-добрите ресторанти за телешки стекове, Meating Room. Предварителна резервация е препоръчителна.

Бегинажът
Тези подобни на манастири селища са феномен в историята на Белгия и Холандия. В тях жени водят монашески живот, но се издържат в рамките на собствени домакинства. Големият Бегинаж на Льовен е любопитен архитектурен паметник, който е реставриран и домовете в него сега служат за жилища на преподавали, студенти и гости на Католическия университет в Льовен. Павираните улици са заобиколени от строги, семпли тухлени фасади и ниско остригани зелени площи и изразяват характерен дух на простота и ред.

Храната
 Льовен е отлично място за ядене, в което ресторантите са многообразни, с огромно внимание към качеството на храната, и често - със студентски цени (по белгийски стандарти). По пълните с настроение площади и централни улици можете да ядете етно-кухня, паста, и белгийските класики: сезонно- миди, и суровото месо, подправяно с билки, и известно като Americain Prepare.

Спортния комплекс на Филипс
За да отворите място за повече пържени картофки, бира и други надвиснали необходимости, можете да прекарате няколко часа из басейните на този комплекс. На 10 минути пеша от абсолютния център на града при общината, тук "Филипс" са построили тропически рай. Освен басейн за спортно плуване, има и няколко водни парзалки и бебешки басейн.

Как да стигнете?
Най-удобният начин е с полет до по-новото летище на Брюксел, Заветнем. От там има директен влак, който стига до Льовен за 15 минути. Вариант са и нискобюджетните полети на Уиз Ер, които кацат на Шарлероа. От там обаче пътят до Льовен отнема между час и половина и два, и обратният полет е много рано сутринта, така че достигането на летището с обществен транспорт е проблем.

Къде да отседнете?
Льовен е чудесна дестинация за еднодневно посещение от Брюксел. Иначе в града има сравнително голям избор на хотели. Два от по-интересните са De Pastorji, www.depastorij.be ; ,  Theater Hotel, www.theaterhotel.be , и шикозният, но по-отдалечен от центъра The Lodge, www.lodge-hotels.be ; (търсете хотела в Хеверле)

Къде да ядете? 
В центъра на града: за телешки стекове - Meating Room  на Oude Markt, 016 200 043; за белгийска и френска кухня 't Zwart Schaap, 016 232 416, на ъгъла на пешеходната улица до общината, за интересно преживяване - Luzine, Kolonel Begaultlaan 15/6 B - 3012 Wilsele, 016 890 877 - обстановката е определяна като "будоар-лофт", а шеф-готвачът е телевизионна звезда.
В града и околностите му има три ресторанта, отличени със звезди на Мишлен. Два от тях са в Хеверле, в югозападната част на града - Couvert Couvert, St-Jansbergsesteenweg 171 B - 3001,  016 296 979  и Arenberg, Kapeldreef 46 B - 3001, 016 224 775. 14 км на север, потънал в зеленина, е The Paddok, R. Lambertslaan 4 B - 3140 Keerbergen,  015 511 934.



Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    08, 12, 05 Март 2013, 08:12

    Ето в този град много искам да отида. Все ми го хвалят ...

    Предразсъдъците са за ограничените.

    !
  • Anonymous
    уча, за да сполуча
    14, 42, 15 Май 2009, 14:42

    парзалки???? моля Ви, не в това издание

    !

Реклама »