С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

О! Костенковци

Марина Караконова
07 Декември 2009, 17:38
Share Tweet Pin it Share

Разположено е на южен склон, обърнат към Стара планина, и е типично възрожденско село с красиви постройки и зидове от бял дялан камък. Някогашното население на Костенковци - предимно дюлгери и градинари, за които се говори като за високи и яки хора, почти без изключение се е преселило по градовете. Селото обаче е опазено. Има си училище, а също и читалище, което вероятно в скоро време ще се превърне в музей. Има две махали, свързани с чудна горска пътека. Веднъж навали ли снегът, не става киша и всичко наоколо става като в илюстрация за детска книжка. Е, може би не чак за "Снежната кралица", но, да речем, за "Бяла приказка".

Не пропускайте

Историите на хората в Костенковци

В зависимост от човека или настроението в Костенковци ще чуете различни разкази: например за свещениците от Дряновския манастир, които се славели като опитни разбойници, грабещи турските кервани и укриващи плячката наоколо. Затова сега в района има по-висока концентрация на иманяри, които се надяват да открият несметните съкровища, закопани наоколо. Или за това, че на това място се закопавали загиналите при битки, и че техните кости са именно там. Или просто за някой си Коста, на чието име може би е кръстено мястото.

Арап, Клетник и митницата от римско време

Подобно на много други места в България, Костенковци е неизчерпаемо на културни пластове. Над селото са обрасналите руини на римска крепост, служила някога и за митница, и в топло време е любопитно да се качите на делтапланер и да ги огледате отгоре. Друга възможност за спорт е конната база, където човек може да поязди арабския кон Арап или да се метнете на гърба на Клетник.

Близкото село Иглика

Наблизо са Дряновският, Соколският и Калифаревският манастир, Трявна, прочулата се Гостилица с англичаните си и прочулата се Геша със своите ирландци. Най-ценна е обаче близостта със село Иглика, до което може да се разходите пеша. Това е малко, красиво селце с очарователни и хармонично пръснати из склоновете къщи.

Как да стигнете?

Селото е на 250 км от София. Веднага след като подминете Габрово, ще видите табела за Лесичарка, а после и за Костенковци.

Къде да отседнете?

Тук благодарностите трябва да се насочат към издателя Атанас Спасов, който открива това място случайно преди години и решава не само да се засели, но и да реставрира къщи и да ги превърне в хотели. Така сега може да избирате между Иманярската къща, която е с два апартамента и в която на практика разполагате с цяло домакинство. За повече уют вижте Къщата с чадърите, а Костенковският хан гледа към обширен двор и има чудна гледка към планината. Телефони за резервация: 0896 829 238, 0897 803 178.

Къде да ядете?

Местната кръчма се казва "Жълтицата", в менюто си е обявена за "ресторант за бавно хранене". Тук може да опитате чудесни пълнени пъдпъдъци или ястия с еленско месо.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    търновец
    14, 11, 13 Февруари 2010, 14:11

    село Иглика е най-прекрасното селце

    ! Оценка
        +1

Реклама »