С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

O! Зимзелен

Мария Абаджиева
23 Април 2010, 16:35
Share Tweet Pin it Share

Защо Зимзелен? Село Зимзелен е близо до Кърджали, в Родопите. Толкова е малко, че къщите му се губят сред червеникаво-белите скали, с които е заобиколено от три страни. Според някои информирани предположения името на селото – вечно зелено цвете с магическа мощ срещу злите сили, е избрано да пази хората от вилнеещи в района гневни богове. Околността е осеяна със свидетелства за лошия им нрав: многобройни клетници от миналото, превърнати в камъни.

Или поне така твърдят легендите. Двете каменни полета около Зимзелен – Каменната сватба и Гъбите, наподобяват Белоградчишките скали и по своята причудливост, и по човешките опити да бъдат разчетени. Те са илюстрация на това колко тъмни са сънищата на българите, поне в историята, и колко често народът ни е склонен да вярва във фаталистичната идея, че всяка любов се наказва.

Да не пропуснете:

Каменната сватба

Това скално образувание е епитомия на идеята за божественото наказание, както го възприемат българите: няма значение кой е крив, кой е прав, наказани са всички. Според интерпретацията му стотината скали, издигащи се като човешки фигури в полето, са гостите на сватба.

Според легендата млад мъж от Зимзелен, веднъж отивайки до съседното село, видял през оградата на къща прекрасните, омагьосващи, тюркоазеносини очи на момиче. Влюбил се и всеки ден започнал да се връща, за да ги види отново и отново. Не можел нищо друго да види зад оградата, но любовта го изгаряла, и пратил баща си да поиска ръката й.

Бащата я откупил с пълен тас жълтици – акт, който по всякакви съвременни стандарти би бил определен като търговия с хора. С покрито лице и възседнала муле, булката била поведена към Зимзелен, съпровождана от бащата, сватбарите и младоженеца. В един миг духнал вятър, открил лицето й и нечисти мисли преминали през главата на замаяния от красотата й баща.

Това се оказало достатъчно боговете да се разярят и да вкаменят всички до един. Без младоженеца. Отчаян, той заплакал, боговете се смилили и вкаменили и него.

Твърди се, че езерцето, което се образува напролет между скалите и блести на слънцето, е от сълзите му. Младоженците все пак са застинали, държейки се за ръце.

 

Легендата за Хемус и Родопа

Поверието за двете големи планини, които се събират наблизо, е подобно. Според него Родопа и Хемус (днес Стара планина) били брат и сестра и почнали взаимно да се желаят, като Хемус наричал сестра си Хера, а тя него - Зевс. Боговете се почувствали оскърбени и ги превърнали в планини. Как Родопа после се е разслоила в Родопи, легендата премълчава.

 

Мантаркая

На около 20km северно от Зимзелен, близо до село Бели пласт, се намира друг скален феномен. Местните наричат това място Мантаркая. Местността е осеяна с високи три метра скални образувания с формата на гъби. Стъблото е от светлорозова скала, а шапчицата – от зеленикав камък. Пейзажът е като от друга планета, а в учебниците пише, че образуванията имат вулканичен произход. Като се има предвид нравът на стихиите в района обаче, вероятно те са намерили повод да се ядосат и на безобидните гъби.

Подобно на Каменната сватба Мантаркая е защитена природна забележителност и е обект на опазване от държавата.

 

Как да стигнете?

От Кърджали до Каменната сватба може да се стигне и пеша. Разстоянието от центъра на Кърджали до скалите е около 3-4 км. Ако сте с кола и продължите направо по пътя покрай скалите, в посока Хасково, между селата Бели Пласт и Зорница се намират и Каменните гъби. Ако идвате от Хасково, след село Козлец, търсете отбивка наляво за Звездица. Пътят е тесен и празен, рядко минават коли, а гледката на гъбеното поле изниква изведнъж, сякаш от нищото. Маршрутът е подходящ и за велосипеден преход.

 

Къде да отседнете?

Да отидете на разходка в Родопите и да останете да спите в хотел, вместо на палатка някъде извън градовете, би означавало да пропуснете една огромна част от очарованието на тази планина. Все пак ако това се налага, хотел "Язовир Кърджали" ще ви предложи двойна стая с камина, джакузи и тераса със зашеметяваща гледка към язовира за 75 лв. Апартамент в същия хотел, обзаведен с пълно кухненско оборудване и индивидуална сауна можете да ползвате срещу 140 лв./вечер. Още на ваше разположение ще бъдат два басейна и СПА център.

Близостта до водата ви дава възможност и да се отдадете на риболов, разходка с лодка или гребане с каяк.

Ресторантът към хотела също е с гледка към язовира. Ще ви предложи местна и интернационална кухня, селекция от вина и лека музика. Не забравяйте да опитате рибните ястия, приготвени с улов от водоема. 

 

 

 

 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »