С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

О! Мелник

Боряна Джамбазова
15 Юни 2010, 16:03
Share Tweet Pin it Share

През юни всеки мързелив следобед  започва с обяд на открито - в двора, под сянката на лозите, които обвиват верандите на повечето местни къщи, и полят с (поне) чаша мелнишко вино. Продължението е въпрос на вкус – може да се изгубите сред калдъръмените улички, да се впуснете във винени дегустации, да се попечете на слънце между причудливите форми на пясъчните мелнишки пирамиди или за закуска след нощувка в една от старите къщи да отскочите за баница (тук - пита) в някое от гръцките села отвъд границата.

Не пропускайте


Мелнишкото вино
През Възраждането славата на мелнишкото вино минава границите на България и стига до далечни места като Венеция и Генуа. Легенди се носят за широката мелнишка лоза, която расте единствено в околностите на града. Според една от тях виното, направено от този вид грозде, е било толкова гъсто, че може да се реже с нож или да се носи в кърпа.
Днес чак с нож няма да ви се наложи да режете от мелнишкото вино, но то едва ли ще ви порази и с финес – чарът му продължава да е в грапавата, грубовата структура и в южните, често експлозивни аромати. От всички винени сортове в България през годините с мелнишката лоза като че най-много е експериментирано в търсене на тероарна изява, а и градът е май най-старата дестинация за винен туризъм в страната. Той води в Мелник посетители не само от България, но и от чужбина. Затова чуждестранната реч – предимно гръцка и френска, често кънти по мелнишките улички.

Кордопуловата къща
На едно възвишение в края на града, къщата напомня за някогашното великолепие на възрожденски Мелник, център на винопроизводство и търговия. Построена от богата гръцка фамилия преди повече от 250 години, тя прави впечатление с просторните си, богато украсени стаи. В дневната над дървените миндери гледат два реда прозорци - от обикновено и венецианско стъкло, а на едната стена са вградени гардероби, изрисувани с барокова орнаменти.  
Стаята за преговори, където са се обсъждали търговските дела, е оборудвана със сауна, а зад един кухненски шкаф е скрит тайник, служил за убежище на Яне Сандански. Лятната градина на покрива на къщата открива чудесна гледка към целия град, има и слънчев часовник. Фамилия Кордопулови явно са знаели как се живее добре, дори и по съвременни стандарти.
Струва си да поскитате из тунелите на 200-метровата винена изба, издълбана направо в скалата. В горещ ден прохладните температури действат отрезвяващо, въпреки упойващата миризма на ферментирало грозде. В подземните тунели се съхраняват до 300 тона вино, като най-голямата бъчва събира впечатляващите 12.5 т вино.

Пашовата къща
Построена преди почти два века, в момента къщата помещава местния исторически музей. Колекцията, разположена в осем стаи, разказва за възрожденската история на Мелник. На приземния етаж e показанa и изложба за винопроизводството в града.

Пътеката към Роженския манастир
Само на 7 км от Мелник, той е известен сам по себе си, а и с ресторанта на площада в село Рожен под него. Пътят дотам минава през мелнишките пирамиди, и след това – през няколко сергии с жени, които продават сладка от зелени орехчета и смокини. Можете да оставите колата си в селото и да отидете до манастира по екопътеката – 15 минути, които ще ви преведат през наситената, кипяща от живот зеленина в началото на лятото.

Как да стигнете?
Разстоянието от София до Мелник е около 175 км и с автомобил се стига за около три часа. Хваща се пътят за Кулата, който минава през Благоевград и Кресна. Мелник се намира на около 20 км от Сандански. Може да се стигне и с автобус, но директната линия София - Мелник е само една и тръгва в 14 ч.

Къде да отседнете?
Градът предлага много къщи за гости и семейни хотели. По-луксозен е четиризвездният спа хотел "Булгари" (
http://www.spahotelbulgari.com/, ; 07437 215), който разполага с римска баня, сауна, солариум и масажен център, както и с винен музей. Подобни удобства предлага и хотел "Болярка" (07437383, 0888455045). Той има 78 места, сред които и два луксозни апартамента.

Къде да ядете?

Дворът на всяка втора къща е превърнат в механа, така че в Мелник човек обикновено не остава гладен. Заведенията са предимно етно, наблягат на традиционна българска кухня, с менюта, цени, а за съжаление – често и качество като за туристи. Освен вино в мелнишките кръчми щедро се лее народна музика и хора. Най-доброто място за ядене в района като че си остава старата механа на площада на село Рожен.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    izabell
    17, 43, 24 Декември 2013, 17:43

    Браво Мелник.Вината са уникални!

    !

Реклама »