С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

О! Лефкес

текст и фотография Нева Мичева
16 Септември 2010, 19:40
Share Tweet Pin it Share

Оглушителният хор от птици и цикади призори, сутрешното провикване на продавача на риба, следобедното тракане на зърната на мънистата на възрастните господа в кафенето, нощното дрънчене на хлопатарите на козите. Първата картина от Лефкес е звукова и едва втората включва кубичните домове в различни стадии на свежест на задължителния бяло-син цвят, тумбестите вятърни мелници, лимоните, наровете и смокините. Мястото е толкова типично гръцко, че ако искате пътешествието ви да има смисъл, трябва да сте поне малко влюбени в този тип колорит и много настроени за потапяне в клишето.

Село Лефкес се намира на централно и най-високо място на егейския остров Парос (брулени хълмове, магаренца, кариери с мрамор – оглеждайте се за изящно обработени старинни мраморни късове, вградени в по-нови постройки и зидове) и фактът, че над десетима от общо 400-те му жители са столетници, нещо трябва да означава: добра храна, хубав въздух, олимпийско спокойствие.

Сред хилядите гръцки острови има около 200, които са обитавани, около 70 с население над сто души – групата на Цикладите, към които спада Парос, е най-известна със свръхтуристическия Санторини и Миконос с древната култура (на Наксос пък митичният Тезей изоставил Ариадна, която с нишката си го измъкнала от лабиринта на Минотавъра...).

Парос съчетава онова, за което бихте отишли на Санторини, с възможността за уединение. А Лефкес е най-добрият случай на пароски покой: оплетено ядро от калдъръмени улички, една фурна (разкошен хляб, твърди сладки с бадеми, меки гевречета с аромат на мастикс), една катедрала, добър безжичен интернет около зданието на общината, тихи нощи. Най-близкият банкомат е на 15 минути с автобус, последните рейсове от и за селото са около 20 часà.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ

Другите градчета

Разположението на Лефкес го прави еднакво (не)удобно за достъп от другите интересни местенца на острова. Колите под наем вървят между 17 и 30 евро на ден (пазарете се!), а автобусите са сравнително точни и даже забавни (шофьорът шофира, а помощникът изпълнява три насъщни дейности: късане на билети, извикване на името на спирката, бърборене с шофьора). Автостопът също е вариант.

Лефкес е във вътрешността на Парос и предлага безметежен отдих, не и плаж. От 15 до 30 минути се пътува с обществения транспорт до прозрачното, приятно хладно море. Идете да се попечете в главния град Парикя, но само като извинение да се отбиете в прекрасната църква "Богородица на стоте врати". Не забравяйте да видите Науса с окачените да се сушат октоподи и наситения социален живот. За разкош опитайте да се доберете в ранна неделна сутрин до пясъците на Молос, огласени от пеенето на попа в съседната църква. Пропуснете по-туристическия "Златен бряг" в полза на друг хубав плаж, Логарас: в началото му се намира "Физиланис", таверна-хотел, където можете да се нахраните вкусно (меню за двама с "гръцка салата", смесено рибно блюдо и бяло вино е 17 евро), да послушате некръчмарска гръцка музика и да вкусите най-вълшебната панакота. Марписа, Дриос, Алики и останалите пароски кътчета предлагат още манастири, фолклорни музеи или събития, пещери, курсове по сърф, конна езда.

Дневната на Пизула

На Парос естествено трябва да наблегнете на морските ястия, на сирената, меда и салатите с уханни зелениши. Но островът се слави с конфитюрите си (питайте за spoon sweets) с едри късчета кайсия, портокал и др. – няма по-уютно и красиво място, където да ги опитате, от дома на ексцентричната дама Пизула в Лефкес, превърнат в сладкарница.

Как да стигнете?

Около 4 часа с ферибота от Пирея: за препоръчване е предиобедният курс малко след 7, за да пристигнете в разумен час в Парикя и да уредите престоя си.

Къде да отседнете?

Сега местата са повече от туристите дори през активния сезон, да не говорим през "средния" (юни, септември и октомври), та спокойно можете да импровизирате по настаняването си, след като пристигнете (разполагате с пълната гама: от самостоятелни стаи в частни квартири до вили за големи компании). Цените на глава започват от 10 евро (ако наемете малко студио с други хора) или 20 (за сами пътешественици); добра ориентация предлага www.paros-accommodations.com.

Къде да ядете?

"Лефкиано". Ласкавият господин Йоргос, който е бил пътуващ инженер и може да ви разкаже истории от Мексико и Австралия така, както ви поднася патладжани с чесън върху сирене, ще ви нахрани разнообразно и незабравимо за по 10-12 евро на човек. Той е нещо като островната знаменитост в приготвянето на чесновото пюре скордаля (поискайте го като гарнитура на зелен фасул... и ще поискате още), пюрето му от бакла (фава) е фантастично, превъзходни са и кюфтенцата му от тиквички или нахут. Питайте и за "Флора", кръстения на собственичката си ресторант във високата част на селото: рибата там е един път, цените – разумни. (Като се вземе предвид фактът, че в Лефкес има само един минимаркет, в който един патладжан излиза евро и нещо, прехранването по таверни е за предпочитане не само от съображения за пестене на време.)

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    09, 28, 21 Август 2013, 09:28

    харесва ми

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    !

Реклама »