С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Корея: представена от Ким Сангиюн, ресторант Cup&Roll

текст: Марина Караконова, снимки: Цветелина Белутова
08 Март 2017, 01:37
Share Tweet Pin it Share

Да си представим, че искате да започнете да готвите корейски ястия вкъщи.

"Е, няма да ви трябват точно подправки. Ще имате нужда от сосове – това са нашите подправки"

Това казва Ким Сангиюн. Заедно сме в първия корейски ресторант за бързо хранене в София Cup & Roll.

Кухнята му е миниатюрна и изцяло открита. По плотовете и етажерките има цветни пластмасови бутилки с течни сосове, гъстите пасти са в кутии, останалото са заготовки от зеленчуци и меса и, разбира се, има готов ориз. Единствените две сухи подправки, отново в пластмасови кутии, са лютият пипер и миксът от сушени водорасли със сусам. Всичко се поръчва от Корея.

Корейската кухня се крепи на добри продукти, и четири основни соса.

Първият е кочуджа. Тъмночервената паста се прави от люти чушки. Заедно с ориза това е основният стълб, около който се гради корейската кухня. Може да се използва като марината, като сос за готвене и като подправка, когато є се добави чесън, оцет или сусам.

Вторият е туенджан. Това е пастата от ферментирал боб. С цвят на карамел, тя се използва най-вече като основа за супи и задушени.

Сусамовото олио играе ролята на класическа подправка. Плътният му и наситен вкус веднага се усеща – ето го добавено и към пибимпапа, който се прави в момента – купа ориз със сотирани зеленчуци, който не е никакво корейско ястие до момента, ако не му се прибавят кочуджа и сусамовото олио.

Соевият сос е всемогъщата течна подправка за цяла Азия и се използва във всичките му разновидности и в Корея.

Обикновено всички сосове се купуват готови и се използват или заедно, или поотделно."Не е трудно. Ако си ги набавите, ще можете да правите много корейски ястия!", казва Ким Сангиюн. От себе си бих добавила – заредете се с огромно количество чесън. Нищо корейско няма, докато и стените на кухнята ви не замиришат на него.

Тази статия е част от последния брой на списание "Бакхус".

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Корея, подправки, ресторант

Реклама »