С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Ноевият москвич

Йордан Петков
12 Март 2017, 23:01
Share Tweet Pin it Share

Цялата галерия със снимки може да разгледате тук.

В една паралелна вселена, Ной е натоварил животните не в едноименния си ковчег, а в един скромен, очукан Москвич. И след дълга борба с вълните и потопа, уморен и изтощен на ръба на своята вяра е паркирал някъде край Подуяне, където от багажника му се изсипало цялото животинско царство, заедно с всичката зимнина, която старецът бил приготвил за дългото пътешествие.


Какъв трябва да е бил този космически Москвич е трудно да си представим, но озовавайки се на животинския пазар край Подуяне, хипотезата не изглежда невъзможна. Библейските митове настрана, животинският пазар е спектакъл, който макар и да не е от библейски пропорции, е учудващо жив и земен.

Животинските пазари в София са два – край Подуяне и в Долни Богров, и всъщност заглавието е подвеждащо. Да, тук-таме са разхвърляни клетки със зайци, аквариуми с рибки, кучета, папагали и петли, но посещението на пазара е по-скоро приключение в локалната, домашно-производствена гастрономия.

Тук няма нищо, което да е био, еко и органик – вместо това, симпатични баби и дядовци, лели и чичковци, жени и мъже от различни краища на България са разпънали продукцията си по импровизирани сергии и с удоволствие те приканват да опиташ от всичко, което предлагат. И някак просто знаеш, че всичко е истинско и домашно. Тук може да намерите конски суджуци, пъдпъдъчи яйца, пъпешово вино, прясно биволско сирене и дори магарешка пастърма.
С удоволствие и неприкрита гордост ще разкажат, че пилето, което си купуваш, е расло шест месеца на двор, а не 45 дена в клетка, като онези в магазина. За по-нетърпеливите, малката шкембеджийница встрани от пазара работи още от 7 сутринта.


Но като навсякъде другаде, истински интересното нещо на животинския пазар са хората. Всяко яйце, глътка вино или рибка от акваристите има своя история, и същинската транзакция започва, след като вече покупката е направена – това е размяната на съвети и вътрешна информация, легенди и случки, достъпът до които е запазен за "посветените".
Чак след като вече си купил от нечия ракия, буркан мед или домашно сирене, можеш да получиш достъп до истински ценната стока, която често не е изложена на "първа линия", а скътана в нечии багажник или зад сергията.
И едва след като си купил малко бурканче диви трюфели, например, разбираш, че когато кучетата се наядат с гъбите, поведението им се променя и стават агресивни. Кой би предположил.
Под привидния хаос и непринуденост, пазарите имат своя скрита от погледа организация, структура в сянка. Някой дискретно минаващ господин ще подшушне например, че "обратното броене започва" – знак към търговците да се ориентират към прибиране на стоката. Разказаха ни, че да си опънеш сергия там не е трудно, а който трябва, ще мине и ще събере скромна такса за присъствие – или в брой, или в натура, а къде и за кого отива таксата, така и не успяхме да разберем.

Но пазарите са място, към което ще продължим да се връщаме. Също както бай Емил, който от 20 години е там всяка събота със своите зайци, някои от които са с размерите на онзи от "Алиса в страната на чудесата". Породите им звучат не по-малко приказно – белгийски гиганти и немски пеперуди са само част от тях.

В съседния камион, прасенца-сукалчета очакват новите си собственици, омърлушени от студа и шумотевицата. А някъде по задните редици може би все още е паркиран и космическият Москвич. Сигурно затова и храната за птици, която се продава на пазара, се казва "Космонавт" – в случай, че на някой гарван отново му се наложи да предприеме дълго пътешествие в търсене на клонка.

Цялата галерия със снимки може да разгледате тук.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  животински пазар

Реклама »