С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Via Vinera: новото лице на Изба Карабунар

Бакхус
02 Май 2018, 11:00
Share Tweet Pin it Share

Месец май започва с нова звезда на винената сцена в България - Via Vinera. Това е новото име на изба Карабунар, с което тя ще се представя на българската и международна сцена. Новината беше съобщена на специално събитие в избата от собствениците Ивайло Жеглов и Стоян Желев, както и от енолога Надежда Дюлгерска.

Виа Винера е резултат от симбиозата между вижданията на винолюбителя Ивайло Жеглов и Стоян Желев, изпълнителен директор на вносителя на Peugeot за България - София Франс Ауто. Началото е всъщност в Северна България, до град Килифарево, където закупуват първите 200 декара от съвместния им проект. След две години им се представя възможността да закупят лозя и дестилерията в Карабунар, а през 2010 инвестират в първото разширение, което им позволява да произвеждат освен ракия още бели, и червени вина.

През 2017 завършва вторият етап от инвестиционния план, в резултат на който избата придобива производствен капацитет от 1000 тона грозде годишно. Паралелно с модернизацията на съществуващите 420 декара се планира и ново засаждане, като до 2019 са планирани допълнителни 400 декара.

Избата има широко портфолио, което намира баланс между българските и международните сортове. Тя работи със совиньон блан, шардоне, пино гри, каберне совиньон, мерло, сира, пино ноар, малбек, мавруд, рубин, димят, червен мискет. Виа Винера работи с всички тези сортове, разпределени в сериите Bulgarian Heritage, Contour и Castelum, както и едноименната Via Vinera.

Локацията на избата е друг голям неин плюс - на 80 км от София и 55 км от Пловдив, като на място всеки може да се разходи из лозята, да дегустира вината и да се запознае с екипа. Плановете за близкото бъдеще са сградата да бъде адаптирана и за посрещане на гости за частни събития и тематични вечери.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, изба, лозя
1 Коментар
  • Profile preview
    victortrt
    15, 12, 02 Май 2018, 15:12

    Пробвах наскоро техни неща, добре са като за парите си

    !

Реклама »