С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Гърция без море

Александър Джурджин, снимки Асен Милушев
21 Декември 2018, 17:43
Share Tweet Pin it Share

Тази статия е от последния на "Бакхус". В него говорим за обслужването в България и тенденциите в кулинарията през 2019 г. Вижте още какво ви очаква в страниците на нашето списание тук.

Да посетиш Гърция, без да отидеш на море, за много хора звучи нелепо. Дори местните гледаха на нас, туристите, недоверчиво и с учудване какво правим там. В повечето изби ни питаха за колко време сме в региона и почти не вярваха, че нямаме планове да се отбием до плажа. Но обиколката на една от най-старите винени области в Гърция е идеален начин да открием колко много още има да предложи южната ни съседка отвъд безкрайните плажни ивици и крайморските таверни.

Бяхме там през месец юли, лозите бяха богато окичени с големи гроздове, гръцкото слънце печеше силно, но вятърът по склоновете на планината Вермион (или Каракамен) беше наш най-добър приятел и балансираше температурите. Гледките от наскачалите по скалите градове откриваха безкрайни морета от лози и овощни градини от едната страна и красиви гористи хълмове от другата. Ние бяхме там през лятото, но това е само едно от многото лица на този древен и безкрайно красив регион, който е също така известен и с условията си за ски туризъм. Науса предлага всичко - много история, природа и, разбира се - незабравими гастрономични преживявания.

Ημαθία (Иматия)На около 100 км западно от Солун се намира областта Иматия, известна повече с името на един от градовете си, а именно - На̀уса (или Негуш, с каквото име е известен до 1945 г.). Всъщност На̀уса (PDO Naoussa) през 1971 г. става първият защитен винен географски регион в Гърция, който служи като модел за всички останали, появили се впоследствие. Това беше и единственото, което знаехме, преди да се насочим натам, без да подозираме какво още има да предложи регионът.

Най-бързо се стига през Солун и с кола, от ГКПП Кулата отнема по-малко от 2 часа. Когато вече сте там, пътят, свързващ градовете Верия и Скидра, е основната артерия на региона, а около Верия и Науса са съсредоточени повечето изби. Това са и двата най-добри града, където да се установите и които да използвате за отправни точки по време на почивката си.

Източните части са по-равнинни и почти изцяло заети от обработваеми площи - насаждения от местния сорт праскови, известни в цяла Гърция; ябълки, ягоди, различни зърнени култури. Според Херодот в областта са се намирали градините на цар Мидас. На запад е планината Вермион, която предоставя идеални условия за правене на вино, а в по-високите си части и за ски. И не на последно място, едни от най-хубавите черти на Иматия са добротата и гостоприемността на хората. Независимо къде ще отидете, местните ще си поговорят с вас, ще ви почерпят нещо, ще ви разпитат откъде сте и искрено ще се зарадват, че сте избрали да посетите родното им място. Тази топлина у хората може би е и един от ключовете за изключителните вино и храна на Науса.

Νάουσα (На̀уса): Бургундия и Бароло в една чашаКъм винената област Науса принадлежат общините Науса, Марина, Гианакохори, Стенимахос, Лефкадия, Трилофос (да не се бърка със селището на 200 км от Науса със същото име), Копанос и Фития. Лозовите насаждения се простират на общо 3300 ха, които се възползват от изключително благоприятния тероар - защита от силни ветрове благодарение на планината Вермион, както и от силното директно слънце през деня. Високите температурни амплитуди помагат за доброто развитие на киселините в гроздето, а богатството на почви и микроклимати спомага за разнообразието от вкусове, които можем да намерим в готовото вино. В началото на ХХ век филоксерата е причина всички лози да бъдат изкоренени, а многото последвали войни възпрепятстват възстановяването на винопроизводството чак до 60-те години на миналия век. Вината с PDO Naoussa са направени 100% от сорта ксиномавро, който е звездата на червените вина в Гърция.Ксиномавро е автохтонен сорт за региона и е единственият, който има правото да носи защитените географски указания Аминтео, Гумениса и Науса, като последната е станала и синоним за сорта. Днес има над 20 различни винарни - огромни мастодонти с голям капацитет, кооперативи и малки бутикови изби, като всички те са разделени на два лагера - нов и стар стил ксиномавро. Въпреки това те работят заедно и целта им е една - да възродят винопроизводството в тази област и да намерят най-добрия прочит на този разнолик и уникален сорт.

Ксиномавро (xino - от гръцки киселина, а mavro - черен) е елегантно, комплексно вино с висока киселинност, силни танини, ароматен нос, дълъг послевкус и често с много голям потенциал за отлежаване. Красивият му червен цвят го прави близък до бургундския пино ноар, но всичко останало напомня на италианското бароло. Отличителна е комбинацията във вкуса на вината от ксиномавро със сушени домати и сладко от ягоди, които не могат да бъдат описани. Всички тези характеристики, комбинирани с битката на всеки технолог да покаже различен прочит на виното и допълнени от разнородните микротероари в Науса, означават, че ксиномаврото никога няма да омръзне и няма да спре да изненадва. Ето няколко предложения за изби, които си заслужава да се посетят. Kir Yianni и Vaeni са пример за богатото наследство на региона, докато "голямата четворка" - Thymiopoulos, Dalamara, Diamantakos и Argatia, са бушуващата енергия на младото поколение, което дава нов тласък на Науса и движи сектора напред.

Kir YianniЯнис Бутарис е наследник на една от най-големите и известни винени династии в Гърция и може би много далновидно през 60-те години на миналия век купува тайно от баща си лозов масив от 50 ха в най-високата част на апелацията Науса. Днес това е едно от най-известните лозя в цяла Гърция, а в средата му се намира и избата "Кир Яни". Янакохори, каквото е името на този масив, е може би и сред най-живописните в региона. Хектарите са увеличени до 60, разделени на 42 парцела и засадени основно с пет различни клона на ксиномавро. Има построена и втора изба в Аминдеон, която е на внушителните 700 м надморска височина и където се отглеждат бели сортове и ксиномавро, отделено за розе и пенливо вино. 30 ха лозя в близост до Островското езеро все още не посрещат туристи, но качеството на вината там довежда и до създаването на единственото PDO за розе в Гърция.

Избата има 19 етикета, които представляват селекция от вина в класическия стил "Науса" до модерни вина с нов прочит за ксиномаврото, като например пенливото розе.

VaeniВаени е нагледно доказателство за важността на виното в региона Науса. Кооператив от 220 производители с годишно производство от 3.5 милиона бутилки, Ваени контролира 52% от лозята във винената област. Основан през 1983 г. с неофициалното мото "Ако не даваш, не получаваш", кооперативът дава възможност за препитанието на стотици семейства. Днес купуват грозде от над 700 малки производители и имат сложна, но демократична система за управление, която дава право на глас на всеки. Председателят на управителния съвет се сменя на 3 години и това е и причината избата да има разнообразно портфолио. Вината им са по-скоро класически, но от 2019 г. също ще започнат производство на пенливо ксиномавро.

ArgatiaЕдно от имената, които непрестанно изскачаха по време на обиколката ни в региона, беше д-р Харула Спинтирополу. Един от всепризнатите познавачи на сорта ксиномавро, тя е написала и ключовия научен труд "Винените сортове на Гърция". Затова директно се насочихме към нейната изба "Аргатя", на ръба на PDO Naoussa, която тя основава с Панайотис Георгиадис. Малката семейна изба се ръководи от сина на Харула, Крис, който днес е не по-малко известен, част от новата вълна енолози, които променят лицето на Науса. Избата притежава 0,3 ха органични, но не сертифицирани, лозя и прави три вина - бял и червен бленд, както и едно 100% ксиномавро. Плановете им са големи и силно засягат развитието на региона. Работейки с другите изби, те целят да увеличат PDO зоната с 10 ха заради промените в климата. Желаят избите да нараснат до 50 от сегашните 20 и активно използват европейски фондове, които според Крис са помогнали много за промотирането на Науса навън и са отворили много нови пазари. Заедно с MW Никос Лазаракис създават ново лого на региона и разработват уебсайт и карта на Науса, така че да я промотират още по-целенасочено. В Аргатя се усеща енергията, която кипи в областта и е пример за огромния потенциал, който тя има.

ThymiopoulosАпостолос Тимиопопус е личност, която трудно може да се забрави. Весел, енергичен, уверен в себе си и здраво стъпил на земята, той е звездата на Науса. Семейството му от поколения продава грозде на избите в региона, но през 2003 г., след като завършва енология във Франция, решава да започне да прави вино сам. Оттогава той превзема една трета от пазара на гръцки вина във Великобритания, а 95% от вината му се изнасят, голяма част на принципа на алокацията. От години наема площи във Ваени, но избата му в селцето Трилофос вече е пред отваряне. Това обаче далеч не е достатъчно за него и затова отваря и втора изба на остров Санторини. Вината от лозята там вече са оценени толкова високо, че се продават на цена 500 евро и нагоре. Това дава на Апостолос увереност, че прави нещата както трябва и затова смело продължава да залага на първата си любов - ксиномаврото. Избата му е първата изцяло биосертифицирана в региона, а днес работи и биодинамично. Използва естествени дрожди от 2009 г. и не филтрира вината си. Наскоро розето му е обявено във Франция за най-доброто в Европа, а флагманът Earth and Sky e еталон за новото лице на Науса и е предпочитано в някои "Мишлен" ресторанти пред Бароло и Бургундия.

DalamaraКостис Даламара е друго име в Науса, но много по-различен от Апостолос. Винената история на семейството датира поне от 1840 г., а днес Костис е водеща фигура в новите методи на отглеждане на лозе. Органично сертифицирани са от 1996 г., но в момента експериментират с биодинамика и иновативен японски метод, залагащ на работа с дрожди. Вината на избата се отличават от всички останали в региона, но поради малкото място, с което разполага избата, бутилките няма къде да отлежават. Затова силите на Костис в момента са в сградния фонд и увеличаването му, като през 2018 г. слънчевите панели на избата доставят 100% от нужното електричество.

DiamantakosИсторията на Йоргос Диамантакос е достойна за филм. Докато е на посещение в САЩ заедно с други енолози от Науса, отива на бар с Апостолос Тимиопопус и Костис Даламара. Тази вечер по изключение зад бара е прохождащата актриса с интересното име Перу. Йоргос се влюбва в нея от пръв поглед и днес, три години по-късно, те вече живеят в семейната къща в Науса, където се ражда и първата им дъщеря. Междувременно Йоргос се грижи за избата и лозята на баща си. Един ден той се запознава с дядо от селото, който го моли да поеме и неговите 40-годишни лозя, защото вече няма сили да се грижи за тях. Лозята се оказват единствените засега насаждения със сорта прекнади, от които днес Йоргос прави и едно от двете вина на избата. По този начин той спасява сорта от изчезване. Второто вино е 100% ксиномавро. Лозята са органични, произвежда около 40 000 бутилки годишно и планира да разшири насажденията, след като се пребори с тежката гръцка администрация. Дълбоките познания на Йоргос за виното се усещат от първата глътка и не е трудо да се разбере защо вината му се разпродават толкова бързо, че често нямат време да отлежат достатъчно дълго.

Отвъд винотоУчилището на Аристотел, гробницата на Филип Македонски и църквата, където Апостол Павел е отслужил литургия. Това е само част от невероятно богатата и разнообразна история на региона, която дори по гръцки стандарти е дълга. Областният град Верия е в процес на цялостно обновяване и старият град е пълен с малки магазини и нови ресторанти, където въпреки ленивите гръцки лета кипи енергия. Градът е бил лятната столица на древна Македония, а населението му е едно от първите в рамките на Римската империя, което приема християнството. Музеят на византийското изкуство е всеизвестен в цяла Гърция, а старата махала все още носи отличителните черти на старите градове в България. Богатата история на Верия има отражение и в кухнята на региона, която се прочува благодарение на едни от топ ресторантите на Гърция.

ГастрономияВъв Верия и Науса модерните кафенета и пекарни са се настанили удобно по централните площади и улици, но отвъд тях, в кулинарната сцена на областта, също се случват много неща. Oinomageiremata е ресторант известен с деликатесите си от дивеч, но и с една от най-големите в Науса селекции от местни вина. Във Верия братята Самукас отварят ресторанта 12 Grada, където сервират модерна гръцка кухня, изцяло от биосертифицирани продукти, като се фокусират върху местните рецепти.А ако тръгнете по един от многото малки криволичещи пътчета из дълбоките гори на планината Вермион, ще стигнете до селото Аркохори и таверна "Харама". Обявена за най-добрата традиционна таверна в Гърция за 2017 г., там ще ви посрещнат с деликатеси като боб на фурна, запечен с баджо (Μπατζιο) - местното сирене, яйца и зеленчуци; печено диво прасе със сливи или захаросани мандарини с домашна халва. Избата на ресторанта си струва да се види, а изборът на вина - изключително и само местни - е главозамайващ. Тези и още ресторанти са мястото да се опитат и други качествени вина на изби, които нямате възможност да посетите на място. А такива има много.
Какво да правим в Науса:

Забележителности:

1. Айгай - археологическо селище под егидата на ЮНЕСКО, където може да посетите и гробницата на Филип Македонски.
2. Миеза - старият град в подножието на Науса, където се намира училището на Аристотел
3. Виненият музей на Науса
4. Византийски музей на Верия
5. Олтарът на апостол Павел
6. Водопадите в Agios Nikolaos

Ресторанти:

1. Oinomageiremata - Stefanou Dragoumi 1, Naousa, +30 2332 023576
2. 12 grada - Dimosthenous, Veria, http://www.12grada.gr, +30 2331 100112
3. Ταβέρνα "Χάραμα" (Tаверна Харама) - Arkochori 592 00, http://www.estiatorio-xarama.gr, +30 2332 021125Вина, които трябва да опитате:

1. Thymiopoulos Rose de Xinomavro
2. Kir Yianni Ble Alepou (Blue Fox)
3. Karanika Brut Nature Extra Cuvee de Reserve
4. Thymiopoulos Earth and Sky
5. Diamantakos Xinomavro
6. Argatia Xinomavro
7. Taralas Xinomavro
8. Diamantakos Preknadi
9. Kir Yianni Ramnista
10. Dalamara Xinomavro

Изби:

1. Thimiopoulos Vineyards / Trifolos Imathia - thymiopoulosvineyards.gr, +306932064161
2. Dalamara Winery / Naoussa - dalamara.gr, +30 2332 028321
3. Ktima Diamantakos / Naoussa - diamantakos.gr, +30 2332 028623
4. Ktima Founti / Naoussa - ktimafoundi.gr, +30 2332 048255
5. Kir-Yianni Estate / Naoussa - kiryianni.gr, +30 2332 051100
6. Argatia Winery / Naoussa - argatia.gr, +30 2332 051080
7. Elinos (Talaras) / Naoussa - elinos.gr, +30 2331 064474
8. Ktima Chrisohoou / Naoussa - chrisohoou.com, +30 2332 045080
9. Domaine Karanika / Aminteo - karanika.com, +30 694 532 6267
10. Vaeni/ Naoussa - vaeni-naoussa.com, +30 2332 044274

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
 • Profile preview
  Perry Bolton
  15, 49, 27 Август 2019, 15:49

  ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПИЕТЕ! ГУБИТЕ!

  !
 • Profile preview
  Читател
  18, 12, 08 Януари 2019, 18:12

  Много приятна разходка из тази красива част на южната ни съседка. Благодаря Ви за нея, при все че аз лично не пия!

  !

Реклама »