С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

Легендарните рибни пазари на Европа

София Павлова
11 Септември 2023, 13:05
Share Tweet Pin it Share

Истинските пътешественици знаят, че възможно най-автентичният дух на дадено място, уловен в различни миризми и вкусове, обикновено се намира на местния пазар. Там, където имате шанс да излезете от турстическия балон и да срещнете постоянните обитатели на града... обикновено около 5 сутринта.

Разбира се, с годините пазарите придобиват все по-голяма популярност и голяма част от тях отдавна са се превърнали в атракция (за справка - Капалъ Чарши), но за радост има все още непокътнати места, които са същинска машина на времето, пренасяйки ни в онова смътно аналогово пространство, в което желанието да оценим атмосферата надделява над това непременно да извадим телефоните и да покажем на света къде сме.

И понеже Баккхус Fish Fest вече чука на вратата - ще бъде на 7 и 8 октомври в "Маймунарника", събрахме няколко от най-колоритните европейски пазари с фокус риба. Обещаваме, че на шестото издание на морския фестивал ще задоволим както подобава всеки страстен любител на подводната храна.

Сан Бенедето, Сардиния
  • Пазарът Сан Бенедето

    Пазарът Сан Бенедето

    снимка: Shutterstock


Град Каляри в Сардиния е дом на един от първите и най-големи пазари в Европа - Сан Бенедето. Той е нещо като символ на едноименния квартал на града и заема видно място там - разположен на една от най-високите точки на острова. Откриването е през юни 1957 г. и със своите 8000 кв.м, разпределени на две нива, Сан Бенедето предлага наистина чудовищно разнообразие от риби.
Уточняваме, че те са на първия етаж, а на втория има всякакви зеленчуци, меса и т.н. В допълнение към традиционните продукти тук се предлагат морски съкровища, които не може да откриете лесно другаде: червени скариди от Виласимиус, средиземноморски омари, обитаващи водите между Боса и Стинтино (за тях се твърди, че са едни от най-добрите като качество в света), кефал ботарга - сушен и пресован рибен хайвер, използван за подправяне на традиционни ястия от Сардиния и червен тон от рибарското селище Карлофорте, с която се снабдяват първокласните японски ресторанти.
Рибният пазар на старото пристанище в Марсилия
  • Рибният пазар в Марсилия

    Рибният пазар в Марсилия

    снимка: Zhu Yunxiao, Unsplash


Този пазар няма специално име, но това не му пречи да е с култов статут във френския град. Основан е през 1909 г. на старото пристанище и оттогава е закотвен там. "Уловено през нощта, продадено на сутринта" е девизът на пазара, който отваря в ранни зори и затваря в 13 ч.
Лодките и сергиите, където се приготвя и продава рибата, са семейни бизнеси. Сергиите са заредени с улова на деня, а освен риба се продават миди, стриди и октопод, а непосредствено до пазара има редица ресторанти, много от които, разбира се, зареждат именно оттук. Вече пътувалите до марсилския пазар препоръчват горещо традиционната за региона супа буябес, която тук буквално се приготвя с уловена преди малко риба.
Пазарът в Мадрид, Испания
Елементарните географски познания веднага ни напомнят, че Мадрид няма излаз на вода, но това не му пречи да е дом на най-големият рибен пазар в Европа. MercaMadrid храни 12 милиона души всеки ден, има повече от 9000 служители, над 400 различни вида пресен улов, продавани всеки ден. Всяка сутрин в 3 ч. камиони доставят продукция от къде ли не, за да бъде тя максимално прясна за купувачите.
Сякаш морското дъно е преобърнато и изсипано тук. Камионите идват от крайбрежието на Испания, но също и от Гърция и Турция, от Дания и от още местности в Северна Европа. Някои пък са докарани със самолет до летището на испанската столица, Барахас. Сред по-нестандартните предложения са печена змиорка от Нидерландия и щипките на раци. Има и червена сьомга и котлети от треска, доставени директно от Аляска, както и известния японски рак с мека черупка, известен с това, че всяка част от него е ядлива.
Ливраменто в Сетубал, Португалия
  • Пазарът Ливраменто

    Пазарът Ливраменто

    снимка: Shutterstock


Пазарът Ливраменто, разположен в град Сетубал, е построен през 1876 г., заменяйки предишен пазар, разрушен след земетресение. Той не само има дълга история, но има и славата на един от най-устойчивите рибни пазари в света заради това, че насърчава купуването и потреблението на по-малко комерсиални и познати риби, както и насърчава отговорния улов.
Сетубал е пристанищен град с важни корени в риболова и повече от век е един от най-големите центрове на Португалия за консервирани морски храни. Между 1855 г., когато е открита първата градска фабрика за консервирани морски дарове, и 1995 г., когато затварят последните две, градът е бил дом на повече от 400 фабрики.
Днес половината от Ливраменто е посветен на морето с над 70 сергии за риба. Разнообразието е голямо, от купища черен дроб на морски монах (това е гъшият дроб на португалската морска храна) до риби меч с размерите на лека кола. Специалитет на района е салмонете - червен кефал, който живее в солена вода и е известен с бялото си, деликатно месо. По-малко деликатна, но още повече свързана със Сетубал е сепията. Главоногите с размерите на топка за ръгби могат да се видят на пазара в локви от черно мастило. Сепията всъщност е местен деликатес и не е нужно да си я купувате сурова от пазара, за да я опитате. В ресторантите около пазара се предлага чоко фрито - очукана и дълбоко пържена сепия, или фейжоада де чоко - задушена сепия с бял боб и доматен сос.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »