Под мотото language of care (езикът на грижата) най-новото заведение в центъра на София - Mova Café, отвори врати на празничния 1 ноември. "Мова" означава език на украински, но тук езиците са няколко: собствениците Альона и Олег Чербаджи са бесарабски българи от Украйна и както те, така и сервитьорите посрещат клиентите не само с усмивка и кана вода, но и на български, украински или перфектен английски. След началото на войната семейството им затваря кафенето, което успешно развиват в Одеса, и се местят в София с двете си деца.
Три години търсят подходящо помещение и район и откриват познатия им чар от старинните сгради в Одеса във вече станалия известен с градските си фестивали "Квартал" до Дома на киното, на ул. "Сердика". Харесва им посоката, в която се развива районът в последно време. Атмосферата на Mova е минималистична, големите витрини пускат дневна светлина, а мебелите са красиви, от дизайнери в Украйна, но и достатъчно удобни, така че да се заседите дълго. "Всички са добре дошли: и работещи хора с лаптопи, и семейства с деца и почитатели на specialty кафе, а ако са гладни, още по-добре", казва Альона Чербаджи. Съвсем очаквано кафето е 100% арабика и от Салвадор или Кения, блендове, които смесват в Украйна. Баристите се справят добре с традиционните горещи напитки, но ако искате разнообразие, опитайте медено лате с трюфел или кедрово капучино. Матчата също е на почит и в различни варианти: чиста или с манго, ягода и др.
Закуската се предлага цял ден и сред богатото брънч меню можете да откриете и тостове с авокадо, сьомга, телешко месо или пиле върху хляб с квас. Но специалитетът на главния готвач Валентин Личикаки са типичните за Украйна сърники със заквасена сметана, плодове и сладко от вишни. "Вкъщи говорехме български, а баба ми приготвяше български баници, но и украинските палачинки оладки, които сега са любими на дъщерите ми", казва Альона Чербаджи. Оладките тук се сервират с мед, заквасена сметана и плодове. И си отиват с кана чай, вариантите са много и ги има във всеки сезон.
Вечерта мястото се преобразява, започват да се бъркат коктейли, изстудяват се натурални вина, а вечерята е солидна: шницели с картофено пюре, сьомга на фурна със зеленчуци. Альона Чербаджи планира да се организират диджей сетове или арт събития. Без значение в кой час на деня или вечерта дойдете, важното е, че никога няма да усетите мирис на вейп или електронна цигара, както вече се случва често в повечето кафенета и заведения в София.
Адрес: ул. "Сердика" 24, работно време от 8 до 20 ч., всеки ден
Острието на промяната
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
110 хил. евро за килограм аромат
.