С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Джансис Робинсън нарече винените критици "паразити"

Бакхус
25 Април 2008, 13:27
Share Tweet Pin it Share

В Ронда Джансиз Робинсън нарече винените критици "паразити" и ги прикани да бъдат по-скромни и честни. На 18 и 19 април в андалуския град Ронда премина, при това доста бурно, първото издание на WineCreator - новосъздаден международен форум на винари и винени журналисти. Председател на конференцията бе Джансиз Робинсън (сред най-известните винени автори и критици в света, Мастър ъф уайн и автор в "Бакхус"), а ролята на модератор изпълняваше испанският винен критик Виктор де ла Серна. Участваха 12 винари от световна величина и елитни винени критици.

Дали качеството на виното се подобрява в крак с разнообразието от стилове? Такава беше темата на конференцията, с подтеми като стилове на менажиране на лозята или дали желанието на винарите да правят вина-икони може да бъде погубна цел за тях.

"Ние имаме по-скоро отговорността да "отглеждаме" добри винари", беше мнението на американския критик на вино Дейвид Шилднехт, "отколкото да обръщаме прекомерно внимание на топ вина, които повечето хора никога няма да опитат." Той предупреди винарите, които се фокусират прекалено върху вината-икони вместо върху добрите вина, че рискуват да загубят както професионалистите, така и потенциални клиенти.

Португалският винар Дърк ван дер Нипорт каза, че винарите не би трябвало да приемат за истина всяка мълва. "На мен ми казаха, че е невъзможно да се прави вино в Доуро без пестициди", сподели Нипорт. "Възможно е, но работата е повече и е малко по-скъпо в началото." Алекс Кристианчич от словенската изба Movia настоя, че винопроизводството трябва се съобразява с онова, което е полезно за растенията в дългосрочен план, а не с това какво е добро за виното тази година."
"Винаги трябва да помним, че ние сме паразитите във винарския бизнес", каза Джансиз Робинсън и продължи: "Знаем как винарите обичат да ни угаждат". Тя призова журналистите да казват онова, което в действителност мислят за вината, както и да бъдат по-скромни. "Трябва да проумеем, че имаме само едно небце", каза тя.
Известният Питер Сисек от Pingus в Рибера дел Дуеро се ядоса от намека, направен от редактора на сп. Decanter Ги Удуърд, че някои винари правят вината си така, че да са специално подходящи за небцето на определени критици. "Аз дори не си и помислям, че това е възможно", каза той и нарече забележката на Удуърд арогантна заради внушението, че винарите нямат собствена позиция.
Робинсън каза, че я побивали тръпки от коментара на един американски критик, според който е относително лесно да опишеш едно вино с много плод или танини и по-трудно да опишеш едно елегантно вино. По-нататък тя заклейми противоречивата природа на някои критици като "плашлива" и цитира случай, когато един критик описал кое не му е харесало в испанското вино Vega Sicilia, но въпреки това му дал висока оценка.

(по материали от сп. Decanter)

 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »