С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Френски вина сменят името си заради атомна централа

Бакхус
25 Юли 2008, 12:55
Share Tweet Pin it Share

Според Анри Бур, президент за контролираното наименование за произход Coteaux du Tricastin, идеята за промяна на името на вината в момента се развива и той се надява това решение да се вземе преди реколтата от 2009 г. "Всичко е въпрос на имидж" казва г-н Бур и добавя, че всяка асоциация с атомната централа Трикастен е неблагоприятна за местните вина. Вероятно новото наименование ще е Grignan, по името на едно от селата в региона.

На 7 юли тази година от атомната централа беше изпуснато малко количество уран в две от близките реки. Подобен инцидент се случи и на 23 юли, когато 100 човека са били изложени на радиация при теч на уран в централата.

Coteaux du Tricastin е наименование за контролиран произход на вина от южната част на долината на Рона. Регионът е разположен на левия бряг на реката. Основните сортове, от които се правят червените вина Кото дю Трикастен са гренаш ноар и сира, а допълнителните – сензо и мурведър и каринян.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »