С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Ускорител на частици определя точната възраст на колекционните вина

Бакхус
03 Септември 2008, 14:35
Share Tweet Pin it Share

Благодарение на ускорител на частици вече е възможно да се проверява автентичността на старите вина и по-специално тези отпреди 1950. Любопитното е, че новият метод не се състои в анализ на самото вино, а на бутилката, в която се намира.
Френските учени от CNRS (Националния център за научни изследвания) доказаха, че възрастта на бутилка вино от Бордо например може да се определи от радиоактивността й, генерирана от атомите на цезий 137, които се съдържат във виното. Този начин на датиране е приложим само за вината от 1950 г. насам, тъй като предишните реколти не съдържат въпросният радиоактивен елемент. Наличието на този изотоп на цезия във виното се дължи на ядрените опити през 50-те и 60-те години на ХХ век и изтичането на радиация след чернобилската авария през 1986.
За да се определи възрастта на по-старите вина, учените от CNRS са разработили метод, който се основава на анализ на бутилката. Ускорител на частици отправя сноп йони към стъклото, а след това учените се заемат с изследването на полученото рентгеново лъчение. Френските учени успокояват, че това "бомбардиране" не се отразява по никакъв начин на виното. От CNRS съобщиха, че засега технологията за датиране на вината ще бъде използвана само от The Antique Wine Company, специализирана компания за продажба на най-големите вина по света.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »