С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Американски училища сервират закуска в класните стаи

Бакхус
20 Ноември 2008, 12:31
Share Tweet Pin it Share

Започнала в няколко "опитни" училища, програмата ще обхване общо 299 учебни заведения в щата Ню Йорк. Целта на раздаваните още на входа пликове със закуска е колкото може повече деца да приемат "най-важното ядене за деня", както го наричат специалистите.
Проучвания показват, че децата, които ядат закуска се представят по-добре на изпити, а подобни програми в Нюарк и Мериленд отчитат и повишено присъствие сред учениците, които се възползват от закуската в стаята.
"Много е важно децата да са в оптимално състояние за учене, за да има постоянен напредък в образованието си", казва Кейтлин Грим, заместник директор в 70-то обществено училище в Куийнс, Ню Йорк. "Това е чудесен начин да сме сигурни, че децата ни се хранят пълноценно сутрин."
Закуската започва в 7:45, а учениците имат 25 минути да хапнат пълнозърнест хляб, плод и зърнена закуска с мляко. Някои училища са избрали да направят закуската част от учебния ден, провеждайки по това време сутрешната проверка, с надеждата да стимулират повече ученици да идват.
Децата казват, че е забавно и приятно да се хранят на чиновете си, далеч от врявата и суматохата в столовата и че храната е вкусна. На други им липсват ароматът и вкусът на топлата храна.
Засега програмата е ограничена до учениците от трети до пети клас, макар сервирането в стаите да не излиза по-скъпо. За останалите се осигурява стандартния обяд, като за децата с по-малки възможности храната е безплатна или на половин цена.
Учителите приемат с готовност идеята, след като страховете им, че закуската ще нарушава учебния процес, не се оправдават. Родителите също я подкрепят, защото по тяхно мнение това облекчава сутрешния хаос у дома.
Джоел Бърг, изпълнителен директор на "Коалицията срещу глада", казва, че ако програмата успее в Ню Йорк, най-вероятно ще процъфти и в други щати. Застъпници на здравословното хранене ще поискат от Конгреса да финансира подобни програми следващата година. "Всяка програма, която храни гладни деца, подобрява образованието и намалява умората и отсъствията, очевидно е невероятно обществено благо", казва той.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »