С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

В Нова Зеландия използват отпадно стъкло за подобряване на лозята

Бакхус
08 Декември 2008, 15:48
Share Tweet Pin it Share

Пилотният проект, една от чиито цели е да намери приложение на нерециклируемото стъкло се осъществява в лозята на избата Sandihurst, под ръководството на д-р Глен Крийзи от университета "Линкълн" в близкия град Крайстчърч.

Натрошеното стъкло се посипва под лозите. То отразява слънчевата светлина и подпомага узряването на гроздовете. Големината на стъклените частици е няколко милиметра и човек не може да се нарани, докато работи с него.

Изпитанията са започнали преди 3 години и досегашните резултати показват, че теглото на гроздовете е по-голямо, влагата в почвата се задържа по-добре, а развитието на плевелите е затормозено. Освен това вината от "стъклените" лозя, които са засадени с пино ноар, се определят и като по-комплексни.

Всяка година само в Крайстчърч се получават 13 000 тона стъклени отпадъци, голяма част от които не могат да се рециклират. Затова експерименталният проект на д-р Крийзи, при който тези остатъци могат да се използват, е добра алтернатива на безполезното им струпване на сметищата.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »