С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Защо дебелеем през зимата?

Бакхус
15 Декември 2008, 17:23
Share Tweet Pin it Share

Д-р Майкъл Смоленски от Тексаския университет в Хюстън отбелязва, че вечер разпознаваме вкусовете по-добре и затова се наслаждаме повече на храната си. Тъй като зимата прекарваме повече време вкъщи вечер, храната e още повече в центъра на вниманието. Освен това след 5 часа следобед се засищаме доста по-трудно, затова продължаваме да похапваме след вечеря, ако няма какво да ни отвлече вниманието от това чувство за неудовлетвореност.
Често явление е яденето пред телевизора, което е сред основните причини за натрупване на излишни килограми, защото всъшност не се регистрира реалното количество храна, което е погълнато. Освен това заседяването пред високо-калорични храни като сладолед, бисквити и кексове със сигурност не е полезно за фигурата.
Друга възможна причина за повишената консумация през зимата може да бъде зимната депресия. Тя е по-характерна за северните региони с дълги и студени есен и зима. Депресиите се изразяват в повишен апетит и силно влечение към въглехидрати. Това състояние се поддава на третиране с изкуствена светлина, а и отслабва по естествен път на пролет, когато от само себе си минаваме на по-леки храни.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  зимен сезон, храна

Реклама »