С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Равносметката от 2008 е лоша за френските винопроизводители

Бакхус
30 Декември 2008, 15:52
Share Tweet Pin it Share

Виното дълго е виждано като национален символ и същина на френския начин на живот. Напоследък обаче то все по-малко е повод за самочувствие - проучване показва, че 51% от французите считат националното питие за "рисковано". Винопроизводителите се оплакват, че биват третирани едва ли не като нарко-дилъри и че сайтовете им почти са приравнявани с порнографските.

Западането на виното като културен феномен е следствие от правителствените инициативи да се въведе по-строг контрол над алкохолизма и злоупотребата с алкохолни напитки. Досега виното се е изплъзвало от тази категория и по-често е било препоръчвано дори от лекари като здравословно в малки количества. Но промяната в законите го огражда с все повече препятствия.

Сред нововъведенията от тази година е задължителното лого, отправящо предупреждения за опасност към бременните жени. Предвижда се от догодина минималната възраст, на която може да е купи алкохол, да бъде променена от 16 на 18 години, да се отменят т.нар. happy hours (часове на намаления и промоции), както и да се забранят безплатните винени дегустации. Жорж Озалтер, председател на Съюза на търговците на вино в Бордо, критикува този подход - според него въпреки добрите намерения, "вместо да насърчаваме умерената консумация, ние плашим хората и демонизираме виното."

В пазарно отношение търсенето и потреблението на вино през 2008 г е доста по-ниско в сравнение с предходната година. Въпреки частичната компенсация на слабия вътрешен пазар с голям износ, световната криза забави и тази сфера на търговията. Освен със слабо търсене, 2008 е белязана и от слаба реколта заради многото слана, градушки и проливни дъждове, които докараха и болести по лозята. Въпреки че винените реколти са характеризирани предимно като много добри, те са излезли прекалено скъпо на производителите, което води до проблеми със зареждането за следващия сезон и липса на суровини, като например бели сортове от Бордо.
Изгледите за идната 2009 година не са никак обещаващи и заради натрупващите се негативни условия, и винопроизводителите, и търговците се настройват за трудно и продължително излизане от кризата.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, Франция

Реклама »