С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Дебелее ли се от виното?

Бакхус
06 Януари 2009, 13:50
Share Tweet Pin it Share

Стандартното шампанско, т. нар. брут, съдържа до 15 грама захар на литър, докато много сухото Brut Nature - до 3 грама. Шампанското без добавена захар е подходящо за диетиците, тъй като съдържа не повече от 65 калории на една чаша от 125 мл, докато останалите започват от 90 нагоре. Сухите шампански съдържат около 85 кал на малка чаша (125 мл), полу-сухите - около 95, а сладките - 120. Последното се равнява на една голяма (175 мл) чаша червено вино.
Тъй като много хора не си дават сметка за калорийното съдържание на алкохолните напитки, от Независимия консултативен съвет за злоупотреба с наркотици и медикаменти наскоро са предложили на всеки етикет да се съобщава количеството калории в дадена бутилка. Пиенето на вино с вечерята може да прибави 300-400 калории към храненето, което е приблизително колкото още един сандвич дневно.
Не всички обаче са на мнение, че такава мярка трябва да бъде въведена, защото виждат в това по-голяма опасност от злоупотреба. "Не искаме млади жени, например, да си спестят някое ядене от деня, замествайки го с няколко чаши вино", казва Гавин Партингтън от Търговската асоциация за вино и алкохолни напитки. От асоциацията защитават виното като по-добро, когато е съчетано с някаква храна, а не като основно блюдо.
Превърнати в храна, калориите от 1 малка чаша шампанско се равнява на тези от половин авокадо, а от малка чаша сухо бяло вино - на две палачинки. Голяма чаша червено пък вино се равнява на парче пица, но е по-добре да бъде изпито с нея, отколкото вместо нея. Виното не е единствената част от менюто ни, която спомага за натрупването на килограми, а и в умерени количества е полезно. Така то не е първото, от което следва да се откажем в името на калорийния баланс.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, захар

Реклама »