С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Водката в Русия поевтинява

Бакхус
23 Януари 2009, 16:35
Share Tweet Pin it Share

Акцизите на водката ще бъдат намалени, за да спаднат продажбите на нелегално произведен алкохол с лошо качество. Поради финансовата криза, достигнала вече до домовете на хората, съкращаването на разходи обхваща всички сфери на потреблението и това насочва избора към по-евтини храни и напитки. Напоследък Русия отчита зачестяване на смъртните случаи и натравяния от некачествен алкохол - дори когато изходът от неговата употреба не е фатален, ефектът му върху здравето е неминуем.
Вестник "Известия" пише, че директорът на новосъздадената Федерална служба за регулиране на алкохолния пазар (РосАлкохол) Игор Чуян, бивш генерален директор на държавното предприятие за контрол на спиртоварните Росспиртпром, предлага да бъде намален акцизът за литър чиста водка до 100 рубли (2.35 евро) спрямо сегашните 190.80 рубли (4.49 евро). По този начин РосАлкохол смята да се бори с нелегалното производсто, което е голям проблем в страната - всяка трета бутилка на пазара е произведена незаконно.
Заради икономическата криза руснаците купуват по-малко водка от магазините и сами произвеждат т. нар. "самогон". Според вестника Игор Чуян, когото в Русия наричат "министър на водката", може да предложи праг за цената на питието между 95 и 100 рубли, за да разубеди руснаците да купуват негови нелегални евтини версии.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Русия

Реклама »