С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Лозарите почетоха свети Трифон

Бакхус
02 Февруари 2009, 11:05
Share Tweet Pin it Share

Управителката на винарските изби "Хисар" и "Любимец" Анна Ташкова, стана първата коронясана Царица на лозята. Тя асистира на министъра на земеделието Валери Цветанов при зарязването на лозята край хисарското село Старо Железаре на празника на винарите вчера. В района на Хисар избата отглежда 1500 декара предимно бели сортове грозде. Масивите с червени сортове са около 3000 декара и са в района на Любимец.
Във винарска изба "Старосел" по традиция жрици на виното коронясаха Цар на лозята, дегустираха се вината на избата, а кукери от Войнягово изпълниха древни ритуали за берекет през годината. Празникът продължи с надяждане, надпиване, игри и танци за всички гости.
В Асеновград откриха празника с литургия край параклиса "Св. Трифон". След нея бяха открити борбите, в които всички мъже могат да се включат. Пехливанските боеве за Трифон Зарезан са с вековна традиция в асеновградския регион, която е била подновена през 1994г.
В Карлово зарязването бе съпроводено с фолклорен ансамбъл и народни песни. Бяха наградени и отличилите се с най-добро домашно вино.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  лозарство, празник

Реклама »