С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Учените обявиха шардоне и ризлинг за доведени братя

Бакхус
05 Февруари 2009, 11:00
Share Tweet Pin it Share

Ампелографията остана до голяма степен на заден план, откакто техниките за идентифициране чрез ДНК анализи позволиха безпогрешно да се определя произходът на различните сортове грозде. След като беше открит древният и благороден произход на пино ноар, след като сира се оказа негова "внучка" и след като се доказа, че зинфандел, примитиво и църльенак каштелански са един и същи сорт, сега на авансцена излиза един слабо познат сорт, отглеждан на много малко места, и то в само в Швейцария: гуе блан - "разплодният бик" на лозата; "баща" на шардонето, а също и на ризлинга. Но с различни "майки".

Историята датира от III век. Според д-р Карол Мередит, изобретател на ДНК-анализите за генетика на лозята, гуе блан може да е сортът, лозичка от който римският император Проб (276 - 282 г.) подарява на галите. Сортът произхожда от Панония – днес западна Унгария и източна Австрия. Проб е останал в историята и с това, че анулира декрета на Домициан, забраняващ отглеждането на лозя на север от Алпите.

В средните векове гуе (gouais) вече е най-разпространеният сорт в североизточна Франция и централна Европа. Засаждали го бедните хора, по плодородните земи, докато благородниците отглеждали пино по слабо плодородните склонове (д-р Мередит твърди, че всички сортове пино са идентични). Филоксерата унищожава изцяло гуе във Франция, но сортът оцелява в Швейцария и Австрия под името гвес (gwäss) или хойниш (heunisch).

Отглеждан векове наред близо до пино, гуе има хиляди възможности да се кръстоса с този сорт. Поради крайно различния си географски и генетичен произход (пино произлиза от Vitis allobrogica, потомка на диви лозя от алпийската зона на Франция), кръстоските му имат хибридна сила и лесно се разпространяват. Това обстоятелство обяснява огромното количество потомци, които гуе и пино са нароили, идентифицирани чрез ДНК анализи от д-р Мередит в калифорнийския университет Дейвис. Сред тях са например шардоне, алиготе, боноар, фран ноар от От-Сарн, гаме блан глорио и гаме ноар.

На други места сортът гуе или гвес си е общувал отблизо с други местни централноевропейски сортове и оттам идват някои от най-познатите днес кръстоски. Това сочи, че гуе е баща на много от сортовете и е променил съществено европейската лозарска сцена. Последните проучвания показват, че кръстоската между гуе и траминер (или още саванин) е произвела пти меслие и обен, а от брака на траминер с една дива лоза са се родили ризлинг и елблинг. Вероятно историята с родословията при лозите не свършва дотук. Със сигурност предстоят нови открития.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »