С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Готвенето на омари вече няма да е толкова жестоко

Бакхус
11 Февруари 2009, 12:15
Share Tweet Pin it Share

Семейство адвокати са хората зад идеята и финансирането на изобретението. Саймън Бъкхейвън е бил вдъхновен от идеята на жена си, Шарлът, която също като съпруга си обича омари, но мрази мисълта, че трябва да ги вари живи. "Ракозашеметителя" (Crustastun) на Бъкхейвън, одобрен от Кралското общество за защита на животните (RSPCA), използва електрошок, за да зашемети ракообразните - омари, раци и лангустини. Апаратът не само ги убива по-безболезнено, но и тъй като не ги травматизира силно и продължително, месото им е по-крехко и сладко. Вече е доказано, че кортизолът и адреналинът, които се отделят в мускулите при стрес, правят месото твърдо и кисело. Освен, че подобрява вкусовите качества на месото, високият волтаж убива и всички бактерии, които са се развивали в живото ракообразно, като месото остава годно за приготвяне в рамките на близо 48 часа.
Изобретателите демонстрират машината пред шеф готвача Джеръми Лий, който от своя страна тества качеството на така умъртвения омар. "Много ме заинтригува идеята, че ще има разлика във вкуса", казва той. Лий, заедно с колегата си Фъргюс Хендерсън, участва в документалния филм на Channel 4 "Можете ли да изядете слон?", в който изследват чувствата на хората, когато трябва да ядат различни животни.
Машината се пълни с вода и се добавя малко сол. "Солта служи като електролит", обяснява изобретателят. "На един килограмов омар му трябват две-три минути, за да умре във врящата вода, но само половин секунда, за да бъде зашеметен от 110-те волта електричество. След това отнема още пет секунди, за да бъде умъртвен."
След демонстрацията Лий се заема с приготвянето на омара и с дегустацията, която дава положителен резултат. Шеф-готвачът остава очарован от текстурата и вкуса на месото.
Изключително лесният за употреба уред се произвежда с подкрепата на Асоциацията за хуманно умъртвяване.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  готварство, изобретениe

Реклама »