С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Лозарите вадят на светло обработваните площи

dnevnik.bg
12 Февруари 2009, 11:25
Share Tweet Pin it Share

Докато през 2007 г. като обработвани площи са декларирани 183.6 хил. дка, в края на миналата година в регистрите вече са декларирани 303 хил. дка.

Вписването на площите става от десет години, но едва след присъединяването на страната в Европейския съюз и субсидирането на земеделието, лозарите започнаха стриктно да обявяват площите си с винено грозде, поясниха експерти. В преговорите по присъединяването България защити над 1.558 млн. дка лозя, от които винените сортове са върху 1.350 млн. дка. Неофициално се смята, че плододайните насаждения в страната са около 500 хил. дка.

През миналата година винпромите са изкупили малко над 200 хил. тона, от които са произведени близо 138 млн. литра вино. Световната криза обаче удари сектора още в средата на 2008 г., когато руският пазар се сви и експортът за десетте месеца на 2008 г. достигна 50 млн. л при 81 млн. л през 2007 г. Очакванията за тази година са за още по-голямо свиване на износа.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  лозарство, лозя

Реклама »