С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Най-старото вино се нарежда сред големите на пазара

Бакхус
12 Август 2009, 16:35
Share Tweet Pin it Share

  Древното десертно кипърско вино "Командария" влиза на пазара с нов имидж и бутилки от началото на 2010 г., съобщи Ройтерс. Става дума за специална селекция от по-отлежали вина в луксозни бутилки.
"Командария" се смята за най-старото вино за масово производство в света. Виното се споменава за първи път през 800 Пр.Х. от гръцкия поет Хезиод, който разказва как древните гърци му се радвали. През 12 век кръстоносците го кръщават с днешното му име.

Десертното вино и до ден днешен се произвежда по оригиналната си технология. Виното се прави от два вида местни сортове: мавро и ксинистери. Гроздето се оставя да презрее, след което се оставя допълнително време на слънце, за да се увеличи още съдържанието на захар. Виното отлежава в дъбови бъчви най-малко три години. Накрая се получава с цвят на тъмен кехлибар.

Предполага се, че базовата цена за десетгодишно вино ще е 50 евро.

С гарантирания си произход "Командария" трябва да съдържа 22,5 процента алкохол.

Вече са пуснати в ход и легендите: английският крал Ричард, известен като Лъвското сърце, се жени в Кипър през 1191 г. и на сватбата му било сервирано "виното на кралете, кралят на виното".

Около милион и 400 000 литра Командария са били произведени през 2008 г. като износът е бил от Япония до Австралия.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара

Реклама »