С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Заем за пармезан

сп. Бакхус
17 Август 2009, 16:28
Share Tweet Pin it Share

  Банка Кредито Емилиано притежава златен резерв: не буквално, а в преносен смисъл. Вместо кюлчета злато тя гарантира парите си с... пити пармезан. По-точно, с 17 000 тона пармезан.

Банката приема сиренето срещу заем, като по този начин помага и на самите производители на сиренето, съобщава агенция Блумбърг. Кредито Италиано разполага с два специални склада за съхранение. Става дума за 440 000 36-килограмови пити на стойност 132 милиона евро. Една пита струва средно 300 евро, като всяка от тях си има свой сериен номер. Именно по него били хванати крадци, задигнали пити от банката в началото на годината.

Джузепе Монтанари, произодител на пармезан казва: "Това е животоспасяващо за нас, а за банката не е риск, защото винаги може да продаде сиренето."

Банката се намира югоизток от Милано и работи по тази система от 1953 г. Тя предлага заеми за 24 месеца – времето, необходимо за узряване на сиренето.

Пармезанът е разменна монета още от средните векове, обяснява Лео Бертоци, председател на Асоциацията на производителите на пармезан. "Във всяка пита се съдържа еквивалента на 550 литра мляко".

Банката е правила опит да се зареди и с прошуто и зехтин, също специалитети на региона, но те се оказали по-трудни за съхранение, и много по-лесни за фалшифициране или кражба.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »