С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Завръщането на сьомгата

Бакхус
17 Август 2009, 18:46
Share Tweet Pin it Share

  След близо вековно отсъствие, атлантическата сьомга се завърна във водите на Сена, съобщи АФП, като припомня, че през средновековието тя е била пълна с риба. Обяснението е просто: чистте й води. От 20-те години на миналия век най-различни риби и речни видове са изчезнали от реката. В средата на 90-те между 300 и 500 тона риба е загинала в нея от замърсяване, припомня Бернар Бретон, генерален секретар на Наионалната федерация по риболов. Но през последните 30 години много усилия са положени за почистването й, които явно вече дават своя резултат.

"Рибата става все повече и повече и тази година количеството й надмина всичките ни очаквания", заяви Бретон. Все пак още е много рано да се говори за специалитет със сьомга а-ла Нотр дам. Съдържанието на пестициди и бактерии във водата е твърде високо, за да може рибата без рискове да се озове в ресторантите. Дори най-ревностните почитатели на плажовете на реката на десния й бряг са съветвани да не се къпят на мястото, където преди няколко века Луи XIV е водил любовниците си да се топнат на лунна светлина.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »