С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

В петък излиза новият брой на "Бакхус"

Албена Шкодрова
30 Септември 2009, 15:53
Share Tweet Pin it Share

От политиците се ОЧАКВА да правят полезни неща, не да рушат. Никой не ръкопляска на ватмана, че е успял да прекара трамвая от една до друга спирка. От него се ОЧАКВА да направи точно това, а не да дерайлира или да премаже човек. (В този смисъл винаги ми се е струвало много смешно ръкопляскането в края на полет. Пътниците се опитват да поощрят пилота, но всъщност му казват, че през цялото време са очаквали самолетът да падне, докато той героично е преодолял опасността.)

Та елементът на изненада. Именно той отприщи възхищение този месец при дегустацията в "Бакхус" на австрийските вина на българския пазар. От Австрия се очаква да има добри бели вина. И те наистина бяха такива. Изненадата обаче дойде с червените. Забележителни. Необичайни вина със собствен характер, всяко от
които се оказа с индивидуално послание (стр. 48). Всъщност и белите австрийски невинаги са имали репутацията, която заслужено са придобили днес. Тяхното изплуване също е било сензационно, и то не чак толкова отдавна (стр. 44).

Изобщо в света на виното и храната подобренията напоследък са доста драматични. На Европа например й е отнело почти 3800 години да открие шоколада, а само за последните 130 той е претърпял почти немислими метаморфози (стр. 11).

Малко по-застинали изглеждат нещата на Балканите. Но ако тук много поводи за възхищение няма, затова пък има местен колорит, в който се долавят различни степени на ексцентричност. Например Русе се оказа град на река, в който почти не се яде риба (стр. 22). В Централна Сърбия пък намерихме в известен смисъл точно каквото очаквахме - космати, брадати и шумни мъже, пеещи песни за четници, събрани на шампионат по готвене на... тестиси (стр. 14). Все някой трябва да свири контрапункт на парижките шоколатиери, които до такава степен са се увлекли, че продават бонбоните си в бижутерски витринки.

Накратко, в света има по много от всичко. Гребете с шепи и се забавлявайте!

PS И си подновете абонамента за "Бакхус"! Иначе, от петък нататък можете да си го купите с актуалния вестник "Дневник" за 2,80 лв.

Албена Шкодрова
главен редактор

Share Tweet Pin it Share

Реклама »