С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Кристоф Шове, директор развитие в Моет Хенеси: "Деленето на Стар и Нов свят при вината вече е безсмислено»

Бакхус
28 Октомври 2009, 14:03
Share Tweet Pin it Share

  Кристоф Шове, директор развитие за вината, отговорен за Европа и Африка, с над 10 годишен стаж за Моет Хенеси, пристигна в България, за да представи вината, които влизат на българския пазар. Той е заемал и позицията Business Group Manager - Veuve Clicquot and Krug Champagnes MHD CHINA.

Г-н Шове представи Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2008, Тerrazas Reserva Chardonnay 2007, Cloudy Bay Pinot Noir 2006, Cape Mentelle Shiraz 2006 и Terrazas Reserva Malbec 2006 – всички оценени с над 90 точки в Wine Spectator.

Кристоф Шове е роден в Сомюр на Лоара. В семейството му отглеждат лозя от 1814 г.







- Как направихте избора на тези вина?

- Заедно с вносителите от Авенди решихме, че е най-добре ветрилото да е пълно: бели, червени, различни сортове, различни страни. От тази дегустация ми се струва, че много се хареса совиньон блана и малбека.




- Вие сте французин, представяте вина от Новия свят...

- О, това разделяне вече е напълно безсмислено. Живял съм доста време в Азия – Китай, Сингапур – там изобщо не са чували тези термини. А и още един пример: само до преди десетина години беше почти немислимо да накараме ресторантьорите във Франция да включат "новите" вина в листите си. А днес има над 150 ресторанта в Париж, повечето със звезда на Мишлен, които предлагат тези вина наред с френските.




- Кризата как ви се отразява?

- Честно казано, по никакъв начин. За нас всичко си е както преди. Разбира се, нещата не са еднакви при шампанските и вината. Но ако говорим за вино – хората продължават да го пият. Единствената разлика е, че го правят вкъщи, а не в ресторанта.




- Ако трябва да напишете книга или да направите филм, чиято тема е виното, коя ще е тя?
- Мисля, че ако можех, бих направил отново филма "Мондовино".







- Според някои прогнози в резултат на глобалното заопляне южните части Франция ще стане като пустиня, а Англия ще произвежда чедесни червени вина...

- Да, наистина не смятам, че климатичните проблеми са някаква шега. По принцип съм убеден и че стилът на вината ще се променя. Бургундското в бъдеще ще бъде много по-обло и с много по-слаби минерали. Във всеки случай дано не доживея тези времена!

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    Бисер Димитров
    14, 34, 02 Ноември 2009, 14:34

    Не е вярно, че са 90+ точки според Wine Spectator:
    Terrazas Reserva Malbec 2006 - 89!
    Cloudy Bay Pinot Noir 2006 - 89!

    !

Реклама »