С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Наливайте шампанското като бира, съветват френски учени

Бакхус
16 Август 2010, 19:22
Share Tweet Pin it Share

Проблемът на всички любители на шампанското - бързото му изветряване в чашата - вече си има решение, обявиха група френски учени. Според тях отговорът се крие в начина за наливане на напитката - за да запази максимално дълго мехурчетата си, тя трябва да попада в чашата под ъгъл, а не отвесно, каквато е общоприетата практика. Изследването, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, също така показало, че шампанското остава пенливо по-дълго, ако се сервира при по-ниски температури - между 4 и 12 градуса. "Сервирането на шампанското по подобие на бирата запазва по-дълго разтворения в него въглероден двуокис", се казва още в проучването, чийто ръководител е бил проф. Джерард Лиджър-Белеър от университета в Реймс.

Откритието обаче веднага си навлече и критики. Сред несъгласните се оказа Том Стивънсън, председател на комисията за шампанско към международния конкурс за вино на сп. Decanter. "Наливането на шампанско като бира ще си остане крайно груб начин за негово поднасяне. Няма да видите сомелиер да го прави и след сто години, защото като го налива отвесно, всъщност ви прави услуга - по този начин той освобождава напитката от излишния въглероден двуокис и така мехурчетата не се забиват в носа ви, докато отпивате", заяви Стивънсън.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »