С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Най-странните гастрономически фестивали по света

Бакхус
17 Август 2010, 14:28
Share Tweet Pin it Share

Буболечки за мезе в Северна Каролина, мятане на 10-килограмови риби в Австралия и домати вместо гранати в Испания - човешката слабост към забавления, свързани с храна, явно няма граници. Списание Food and Wine реши да обедини най-ярките примери за необичайни гастрономически фестивали в САЩ и други места по света собствена класация. По-долу представяме най-интересните от тях.

"Тунарама", Порт Линкълн, Австралия

Фестивалът, посветен на рибата тон, вече наближава 50-тия си юбилей, а най-голямата му атракция си остава Световното състезание по мятане на риба тон. Участниците в него се опитват да хвърлят 10-килограмови риби максимално далеч. Рекордът до момента е 36.5 м, поставен през 1998 г. от не кой друг, а олимпийския шампион по мятане на чук Шон Карлин.

"Остъргани от пътя ястия", Марлинтън, Западна Вирджиния

Храната, която се приготвя на този меко казано неординарен фестивал, все пак не е "остъргана от пътя" в буквалния смисъл, но ястията наистина са от животни, които най-често намират смъртта си под колелата на бързо движещи се коли. Специалитетите, предлагани досега, включват сос от катерица, наденици от сърна и "Южна авария" - мексикански такос с месо от броненосец, голяма земна кукувица и мистериозен ингредиент, наречен "стопаджия".

Надбягване с палачинки, Олни, Великобритания

Взеизвестно е, че британците почитат Сирни заговезни с палачинки, но на много места в страната хората не се ограничават само с изяждането им. Едно от най-любимите забавления е надбягването с тигани за палачинки. Традицията, която води началото си от градчето Олни и е на цели 500 години, повелява, че в състезанията могат да участват само "млади домакини", пременени с поли и престилки. А разстоянието, което трябва да пробягат, е 380 метра.

Фестивал на буболечките, Рали, Северна Каролина


Участниците в този фестивал, организиран от местния Музей на естествените науки, не само поглъщат всякакви насекоми, умело приготвени от професионални готвачи, но и провеждат състезания с хлебарки.

"Томатина", Буньол, Испания


Може би най-известният от странните гастрономически фестивали по света, "Ла Томатина" датира от 1945 г. и вероятно се е зародил от спонтанно нападение на местни недоволни граждани срещу общински служители. Днес най-големият бой с храна на планетата привлича по около 45 хил. участници всяка година, които се замерят с близо 114 хил. килограма развалени и негодни за ядене домати. Едноседмичните празненства започват винаги през последната сряда на август.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »