С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Виница Мавруд 2007 на изба "Загрей" получи похвала от Джансис Робинсън

Бакхус
30 Август 2010, 17:00
Share Tweet Pin it Share

Виница 2007 - червеното вино, което винарна "Загрей" смята за своя запазена марка, наскоро привлече вниманието на един от най-известните винени автори в света, британката Джансис Робинсън. Обявявайки Виница за вино на седмицата на сайта си www.jancisrobinson.com по-рано този месец, Робинсън поздрави винарната за създаването на "едно толкова необичайно, амбициозно и успешно вино от класическия за България сорт мавруд". Според нея Виница е напълно в състояние да промени в положителна посока възгледите на британци за българските вина.

Интересът на винения критик към това вино отчасти се дължи на необичайната - поне за региона - технология за направата му. След гроздобера маврудът се суши на открито два-три месеца, докато захарите и киселините в него се концентрират по естествен път. Този метод е широко използван в североизточна Италия за вина като Амароне, но и иновативен за България.

"Вкусът на това вино, несъмнено, говори за тонизиращи свойства. Тук има висока концентрация на феноли от всякакъв тип - цвят, танини, вкус, и затова виното се нуждае от храна с присъствие. Според мен Виница ще се съчетава добре с яребица, еленско месо или друг вид дивеч с ясно изразен вкус", пише Робинсън. Тя описва виното като "очарователно, с леки смолисти оттенъци". "То не притежава горчивите черешови нотки на вина като Валполичела Рипасо, но затова пък има кисело-сливовия кадифен характер на Мавруда. Плодът е свеж, чист и апетитен и доказва, че в този случай някой явно знае как се прави вино", заключва Робинсън.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    автор
    08, 27, 03 Септември 2010, 08:27

    браво
    за положените усилия - добра награда

    !

Реклама »