С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Българка стана най-добрият бариста на Costa Coffee за Европа

Бакхус
02 Септември 2010, 16:51
Share Tweet Pin it Share

Българката Михаела Петрова спечели европейското първенство за най-добър бариста на британската верига за кафетерии COSTA Coffee, което се проведе на 1 септември в София. За титлата "Бариста на годината 2010", наред с Михаела, се бореха представители на още осем европейски държави - Сърбия, Гърция, Кипър, Ирландия, Унгария, Черна гора, Чехия, Русия. България за пръв път стана домакин на събитието.

Участниците, всеки един от които е "бариста на годината" в собствената си държава, трябваше да демонстрират технически и творчески умения в боравенето с кафе. Освен безпогрешна калибрация на кафе машина и мелачка, както и приготвяне на класически COSTA напитки, те трябваше да покажат и творчески способности, създавайки собствена, неповторима напитка с кафе.

Двадесетгодишната Михаела, която беше и най-младият участник в първенството, спечели журито със своята "Лавандулова омая", замислена като магия за любов и носеща аромата на курабийките на бабата й. Освен еспресо, многослойната напитка съдържаше сироп от лавандула, парченца карамфил и сироп от кардамон, покрити с пукхави белтъци със стрихи лавандулови цветчета и лимонови корички.

Останалите участници също показаха креативност - руснакът Марат Царев, например, сътвори "напитка на любовта" от ристрето, сироп от кестени и пяна от маскарпоне и сметана, кипърецът Андреас Попазис направи леден "ябълков чилър", покрит с облак от зелена ябълкова сметана, докато черногорецът Младан Радович представи своята кафеено-бананова "монтенегрина".

Михаела ще представлява Европа на световния финал на бариста-първенството, който ще се проведе в Лондон в края на октомври. В него ще вземат участие общо 12 баристи от цял свят, като победителят ще получи безплатна почивка за двата в която и да е страна в света, отглеждаща кафе.

Международното състезание на COSTA Coffee "Бариста на годината" се провежда вече пета поредна година. В неговите национални, регионални и световни кръгове традиционно вземат участие над хиляда представители на COSTA от цял свят.

  • Участниците в европейския кръг от състезанието "Бариста на годината 2010"

    Участниците в европейския кръг от състезанието "Бариста на годината 2010"

    снимка: Rectime Media

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    маги
    15, 31, 24 Септември 2010, 15:31

    това е моето сладкишче

    !

Реклама »