С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

"Ел Були" ще се превърне в изследователски център за висша кулинария

Бакхус
10 Септември 2010, 18:17
Share Tweet Pin it Share

Кризата може и да е повлияла на решението на испанеца Феран Адриа временно да затвори легендарния си ресторант "Ел Були" след година, но определено не е сложила край на амбициозните му планове, пише в. "Гардиън". По време на публична лекция в Харвардския университет тези дни Адриа обяви, че възнамерява да преобрази "Ел Були", превръщайки го в център за висша кулинария. Кухнята на ресторанта ще стане своеобразна изследователска лаборатория за нови открития, а резултатите от опитите ще бъдат редовно публикувани на специален сайт, призован да стане "социална мрежа за кулинарна креативност".

По информация на някои испански медии, "Ел Були" ще затвори врати в средата на 2011 г., като се очаква да се появи в новия си облик чак през 2014 г. Според някои това е свързано не на последно място с факта, че ресторантът, многократно обявяван за най-добър в света, напоследък започна да отчита все по-сериозни загуби. Същевременно обаче самият Адриа неведнъж открито изразяваше желание да превърне готвенето от занаят в предмет на научни изследвания. Идеята му получи подкрепата на факултета по природни науки на Харвард, който го покани като лектор на нов курс, озаглавен "Готвенето като наука: от haute cuisine до физиката на меката материя".

Share Tweet Pin it Share

Реклама »