С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Малките винопроизводители: Продажбите на вино са намалели с до 50%

Бакхус
21 Септември 2010, 20:06
Share Tweet Pin it Share

Продажбите на вино в България са намалели между 30% и 50% за различните производители, писа наскоро в. "Дневник". Изводът принадлежи на Асоциацията на българските винопроизводители, обединяваща няколко малки изби. Според председателят на асоциацията и собственик на винарна "Осмар" Димитрин Вичев спадът се дължи най-вече на намалялата покупателна способност на потребителите, както и завръщането към домашно производство, което напоследък се е увеличило рязко.

По думите на Вичев ситуацията при износа е още по-лоша. "С 60-70% е спаднал експортът през тази година, най-вече заради намаляването на количествата за Русия, където се търсят много ниски цени, а ние не можем да ги осигурим", обясни секретарят на асоциацията и собственик на "Вила Винифера" Росица Кючукова. Тя добави, че около 30-40% от произведените през миналата година вина не са реализирани.

Заради спада на продажбите и непродадената продукция от асоциацията прогнозират, че и пазарът на грозде през тази година ще е слаб. "Заради това, а и защото повечето производители имат собствени масиви почти няма да се купува грозде. Освен това реколтата е лоша", обясни Кючукова. Тя добави, че това допълнително ще затрудни производителите на грозде в подготовката им за следващата година.

От асоциацията на малките винопроизводители заявиха още, че основен проблем на пазара е нелоялната конкуренция. "Тя е основно от фирми, които работят с фалшиви бандероли, както и от т. нар. домашно производство", заяви Вичев. Той отказа да назове имената на компании, които работят в сивия сектор. Според него обаче има и фирми, които редлагат некачествено вино, произведено от стафиди и захар. От асоциацията настояват подобни напитки да не се наричат вино, тъй като по закон то трябвало да се произвежда само от грозде.

В Асоциацията на българските винопроизводители засега членуват 8 изби, а молба за членство са подали още 6, съобщиха от ръководството на организацията. Тя е създадена като алтернатива на Националната винаро-лозарска камара, в която се регистрират всички винопроизводители. Според създателите на новата асоциация камарата е казионна организация, която защитава интересите само на големите производители. От лозаро-винарската камара не бяха открити за коментар във връзка с новата организация, както и за прогнозите й за пазара.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    Eli Zaharieva
    11, 20, 22 Септември 2010, 11:20

    Вино и бандероли? Някой съвсем не е в час.

    !

Реклама »