С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Робърт Паркър стана герой на комикс

Бакхус
15 Октомври 2010, 16:31
Share Tweet Pin it Share

Американският винен критик Робърт Паркър се оказа обект на френски сатиричен комикс, който безпощадно осмива неговия стил на работа и видовете вина, които налага. Новата книжка носи заглавието "Робърт Паркър: Седемте опияняващи гряха" (Les sept péchés capiteux - тук има игра на думи между capiteux, опияняващ, и capitaux, смъртен), а нейни автори са Беноа Симат и илюстраторът Филип Берковичи.

Действието в комикса се развива през 2017 г., когато пенсионираният вече 70-годишен Паркър получава лична покана да посети Бордо. Но при пристигането си той ненадейно е отведен със завързани очи в подземна изба в Сен Емилион, където жури от седем пременени в лилаво съдии го обвиняват в извършване на грехове срещу вината им.

Критикът дегустира на сляпо три вина, които описва като "стари мармалади", след което с ужас открива, че става въпрос за Шато Пави от 2000 г., Шато Валандро от 2005 г. и Шато ле Пен от 1995 г. - все вина, които силно е препоръчвал.

В останалите глави на книгата се появяват и други известни личности от света на виното, свързани по един или друг начин с Паркър, включително световноизвестният енолог Мишел Ролан, основателят на "гаражистите" Жан-Люк Тюневен и уайнмейкърът Ален Рено.

Паркър, който в края на книгата е изобразен да пие ризлинги вместо сериозните червени вина, които обикновено предпочита, заяви пред сп. Decanter, че намира сатирата срещу себе си за "ужасно смешна". Той дори изрази надежда, че в скоро време книгата ще бъде преведена и на други езици, най-вече английски.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »