С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Най-добрият сомелиер в света е италианец

Бакхус
25 Октомври 2010, 16:34
Share Tweet Pin it Share

Италианецът Лука Гардини беше провъзгласен за най-добър сомелиер в света за 2010 г. на специален конкурс, който се проведе в средата на октомври в доминиканската столица Санто Доминго. Гардини, който е на 29 години и в момента упражнява занаята си в изискания милански ресторант Cracco, вече притежава титлите на най-добър европейски сомелиер за 2009 г. и на най-добър италиански за 2004 г.

В тазгодишното състезание той трябваше да се пребори с участници от още 13 държави - Албания, Аржентина, Чешката република, Франция, Доминиканската република, Ирландия, Латвия, Холандия, Полша, Словения, Швейцария и Обединеното кралство. Чехът Милан Крейчи извоюва второ място, а третото отиде за Хектор Гарсия от Доминиканската република.

Конкурсът, който се провежда на всеки две години от Worldwide Sommelier Association, включва писмен изпит, винена дегустация и поднасяне на вина. Следващото му издание ще се състои в Лондон през 2012 г.

Междувременно Международната асоциация на сомелиерите (ASI) официално обяви, че няма нищо общо с този конкурс. ASI вече присъди титлата "най-добър сомелиер в света за 2010" по-рано тази година на британеца от френски произход Жерар Басе.

Асоциацията обединява 45 страни от цял свят, като още седем държави са със статут на наблюдатели. Следващото събитие, организирано от ASI, е конкурсът за най-добър сомелиер на Европа, който трябва да се проведе през ноември в Страсбург. Сегашният носител на тази титла е турчинът Иса Бал.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »