С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Българка спечели световната титла "Бариста на годината" на COSTA Coffee

Бакхус
08 Ноември 2010, 18:57
Share Tweet Pin it Share

След като в началото на септември бе обявена за най-добър бариста на COSTA Coffee в Европа, българката Михаела Петрова наскоро успя да спечели и световната титла "Бариста на годината 2010". Финалът на международното състезание на британската верига за кафетерии се проведе в нейната централа в Лондон на 21 октомври, а за престижното звание се състезаваха десет баристи от цял свят.

Те трябваше да демонстрират различни умения, свързани с приготвянето на кафе, пред професионално жури, начело на което беше мениджърът по изпичането на уникалния за COSTA бленд Мока Италия Джераро Пелича.

Освен безпогрешна калибрация на кафе машина и мелачка, както и приготвяне на класически COSTA напитки, финалистите трябваше да покажат и творчески способности, създавайки собствена напитка с кафе. Творението на 20-годишната Михаела Петрова - "Лавандулова омая", спечели журито с необичайната си комбинация от ингредиенти - лавандула, кардамон, карамфил, лимонова кора, белтък, мляко, сметана и COSTA еспресо. Именно тази уникална напитка й донесе европейската титла през септември.

Анди Маршал, шефът на COSTA Coffee, поздрави Михаела за успеха й, като отбеляза: "Това е огромно постижение... Бариста състезанието е като да спечелиш Олимпийски медал. С всеки следващ скок трябва да вдигаш летвата все по-високо, за да си преди останалия свят. Защото перфектно приготвеното кафе не е просто късмет."  

Освен световното звание "Бариста на годината" и полагащият се към него трофей, българката получи униформа, която се дава единствено и само на първенците в турнира, както и почивка за двама, в екзотична страна по нейн избор.

Ежегодната световна надпревара на баристите от COSTA Coffee се провежда вече пети пореден път, като тази година в различните кръгове на състезанието приеха участие над 17 хил. души.

  • Десетте финалиста в Лондон

    Десетте финалиста в Лондон

    снимка: Бакхус

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    Евелина Стайкова
    23, 26, 29 Ноември 2010, 23:26

    Браво Михаелка,много се радвам на твоя успех,невероятно е. Като знам колко хора се борят за това, дори и за капучино без балончета)).Аз също съм COSTA barista но в Кипър и им натрих носа на всички тук с това което си направила. Много се радвам.))

    !

Реклама »