Екологично чиста винарна, проектирана лично от сър Норман Фостър, наскоро отвори врати в испанския регион за производство на престижни вина Ривера дел Дуеро, съобщи онлайн-изданието Inhabitat. Винарната Bodegas Portia принадлежи на Faustino Group и е с капацитет 1 млн. бутилки годишно.
Сградата се простира на около 12 500 кв. м и е проектирана така, че да е максимално енергоемка и в синхрон с топографските особености на района. Всяко едно от трите й крила побира по един от основните етапи при производството на виното - ферментация в стоманени съдове, отлежаване в дъбови барици и отлежаване в бутилки. Крилата, съдържащи избите с барици и бутилки, са частично вградени в земята, докато крилото, където протича ферментацията, е разположено на открито, за по-лесно освобождаване на отделяния при процеса въгрероден двуокис. Отделен път води до покрива на винарната, където набраното грозде се доставя директно за преработка. Покривът съдържа и слънчеви батерии, а бетоновата конструкция на сградата регулира температурата във вътрешността й.
"Bodegas Portia беше първата ни винарна, затова нямахме някакви укоренени виждания за това, как тя трябва да изглежда и функционира", заяви сър Норман Фостър при откриването на избата. "Затова започнахме от основните принципи - да разгледаме отделните етапи на производство на вино и да се опитаме да ги съчетаем с особеностите на района".
Проектът на Foster + Partners за пръв път беше представен още през 2007 г.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights