С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

OIV: Производството на вино по света спада

Бакхус
16 Ноември 2010, 14:32
Share Tweet Pin it Share

Лозовите насаждения по света продължават да намаляват, покрай което намалява и винопроизводството, констатира Международната организация по лозята и виното (OIV) в доклада си за 2010 г. Площите с лозя в глобален мащаб са се свили с около 70 хил. хектара за тази година, основно поради изкореняването на лозя в рамките на Европейския съюз в съответствие с политиката на Общата организация на пазара (Common Market Organisation).

"В сравнение с 2009 г. тази година винопроизводството по света е намялало с 4%, стигайки до около 260 млн. хектолитъра", отбеляза генералният директор на OIV Федерико Кастелучи. ЕС отбеляза спад от 6%, като сред основните производители единствено Испания остана със стабилни позиции, произвеждайки 35.1 млн. хектолитъра през изминалата година. Португалия, Гърция и България също отбелязаха незначително покачване в обемите произведено вино, но като цяло тазгодишната реколта остава скромна, подобно на предишните четири години, се посочва в оценката на OIV.

На все по-малък ръст в продукцията се радва и Южното полукълбо, както и САЩ и Швейцария - за тази година общите количества са с почти 1 млн. хектолитъра по-малко в сравнение с 2009 г. В Съединените щати свиването на винопроизводството е 9.3%, в Швейцария то достигна 15%, докато в останалите държави спадът е с между 7% и 9%. Единствените страни от Новия свят с позитивни резултати са Чили и Аржентина, където ръстът спрямо 2009 г. достигна цели 33%, съобщават от OIV.

"Остава да се види, дали спадът в произвоството ще се отрази на цената на виното по света. С оглед на наблюденията ни върху потреблението му през първата част от годината може да се направи извод, че цените ще се покачват", заяви в заключение Федерико Кастелучи.


Международната организация по лозята и виното е единствен по рода си орган за научни и технически изследвания на всички аспекти, свързани с лозарството. Основната цел на OIV, в която членуват 44 държави, е да уеднаквява стандартите в областта на винопроизводството, както и да помага при разрешаването на проблеми в световната винена индустрия.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »