С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Храната като начин на мислене

Дария Манова
30 Ноември 2010, 17:47
Share Tweet Pin it Share

Защо е важно да си бос, като засаждаш дърво? Може ли храната да лекува? Дали диетата според кръвната група е по-ефективна от тази според зодиакалния знак? На какъв етап от гастрономическата еволюция се намира българинът?

Това бяха част от въпросите, които изпълниха столичния Модерен театър миналата събота, в хода на първия по рода си форум "Храна". Събитието, замислено и организирано от "Горичка", привлече близо 400 души. Те дойдоха да чуят възгледите за различните аспекти на храненето на 11 интересни личности, свързани по един или друг начин с него.

Така, писателката Виргиния Захариева сподели прозренията си относно прибързаното поглъщане на храна като антистрес мярка (и свързаните с нея излишни килограми), а нутриционистът д-р Геогри Гайдурков разказа за метода си да лекува чрез правилно дозиране от петте най-подходящи за човека хранителни групи - плодове, зеленчуци, сурови ядки, бобови и зърнени.

Виненият журналист и съсобственик на "Скарабар"-веригата Яна Петкова пък се оказа на мнение, че храната е преди всичко дълг и удоволствие, но за съжаление у нас все още е просто на ниво "потребност".

Срещу прекалена гастрономическа агресивност се обяви кулинарът от канадски произход Патрисия Кутюр. Тя разказа за детството си, прекарано според твърде строгите понякога постулати на веганството и суровоядството, като паралелно с това направи весел обход на някои от най-безумните диети, практикувани днес. Патрисия не се е отказала от здравословното ядене, за което свидетелства нейният ресторант Cru, но е заменила постулатите с пожеланието на писателя Майкъл Полан "Яжте храна. Не много. Повече растителна".

Димитър Стоянов, или чичо Митко, както беше представен - единственият засега собственик на ферма за биодинамично земеделие, се опита да разкрие основните му принципи, един от които е следването на лунния цикъл при отглеждането на храни.

Готвачът от списание "Меню" Ивелина Иванова, както и издателят на "Вагабонд" Антони Георгиев говориха за не винаги удачните хранителни навици на българина, както у дома, така и навън. Марина Бракалова от Фондацията за общностно развитие пък обърна внимание на огромните количества храна, които се изхвърлят у нас всеки ден.

Готвачът Джун Йошида избра по-оптимистична нотка, представяйки бързото хранене не като синоним на вредна храна, а като начин за живот в забързания мегаполис още от времената на Древен Рим (но и припомни, че fast food не е равно на junk food, пример за което е "Макдоналдс".

Аюрдердичната кухня и пермакултурния дизайн, за които разказаха Юрий Ковачев и Сава Чанков, бяха заключителните теми на форума.

"Храна" премина не само с микролекции, но и с бар със здравословни вкусотии и био напитки, щандове с кулинарни и полезни книги, музика от Phuture Shocк, видеопослание на Джейми Оливър... и с приятната глъч на детски гласове в предимно младата публика.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »