С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Газ ще пази виното от изветряване

Бакхус
11 Януари 2011, 12:51
Share Tweet Pin it Share

Основният проблем, преследвал любителите на виното векове наред - а именно, запазването на свежестта му след отваряне - е на път да бъде решен, пише сп. Decanter. Така поне твърди австралийската компания Winesave, изобретила първото домашно приспособление за съхранение на вина, използващо благородния газ аргон. Освен, че не притежава нито цвят, нито мирис, нито вкус, този газ е изключително инертен, което го прави идеална преграда за виното от пагубните за него свойства на кислорода.

Досега обаче само големите заведения и хотели можеха да си позволят да използват аргон за предпазване на вината си, тъй като той фигурираше единствено в състава на скъпоструващи и мащабни системи, като например високотехнологичната Enomatic.

Компанията Winesave обаче е успяла да побере аргон в метален съд, не по-голям от бутилка вино и достатъчен за 50 употреби. С помощта на гумен накрайник газът се впръсква директно в отворената бутилка вино, след което нейната тапа или капачка се връща на мястото си. По този начин виното може да остане свежо до три-четири седмици. При следващото наливане аргонът се изпарява във въздуха по естествен път.

Според изобретателите на устройството то не само ще улесни съхранението на виното в домашни условия, но и ще позволи на любителите на тази напитка да й се наслаждават като в ресторант - да я пият на чаша, без да се чувстват длъжни да довършват отворената бутилка.

Бутилките с аргон Winesave се продават както онлайн, така и в някои специализирани магазини, но засега само в отделни страни по света. В региона на Европа основна страна-вносител е Великобритания, където цената им е 19.95 паунда. Оттам доставки се извършват за Франция, Германия, Испания и Италия.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »