С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

София става гурме дестинация в края на февруари

Бакхус
25 Януари 2011, 17:56
Share Tweet Pin it Share

На 22 и 23 февруари 20 водещи шеф-готвачи от Европа и България ще се съберат в София, за да демонстрират уменията си в хода на второто издание на международния кулинарен форум "Концепции", организиран от Евро-Ток България. Събитието, което ще се проведе в столичния център Rainbow Plaza, ще протече под формата на демонстрационно шоу-готвене. Всеки от участниците ще разполага с половин час, в рамките на които да покаже по две изцяло авторски рецепти, които ще присъстват в менюто на ресторанта му през 2011 г.

Съдейки по предишното издание на форума през 2009 г., където присъстваха изобретения като "органична сьомга 42 градуса по Целзий" и сферифицирано яйце с кисело мляко за белтък и жълтък от мед, и тазгодишните "Концепции" най-вероятно ще бъдат белязани от кулинарни експерименти. В същото време не е изключено да се наблюдава и интерес към традиционните вкусове и продукти, съгласно тенденцията, която в момента набира сила из Стария континент, коментира председателят на Евро-Ток България и вицепрезидент на Евро-Ток Интернешънъл Жоро Иванов.

Според организаторите на събитието в него се очаква да се включат изтъкнати кулинари от общо шест европейски страни - Франция, Испания, Италия, Белгия, Дания и Гърция, всеки от които има опит в отличени със звезди "Мишлен" ресторанти. За разлика от миналото издание на "Концепции", когато българските участници бяха трима, този път те ще бъдат толкова, колкото са и чуждестранните им колеги, заяви Жоро Иванов.

Поканените българи включват имена като Стефан Иванов, работил в отличените с по три звезди "Мишлен" ресторанти "Le Gavroche" във Великобритания и "Comme chez soi" в Белгия, както и в брюкселските "Вила Лорен" (две звезди "Мишлен") и "Пре Романо" (една звезда "Мишлен", и Юрий Балталийски, шеф-сладкар в пражския хотел "Хилтън" и носител на златен медал от Кулинарната Олимпиада в Сингапур за 2000 г. Ще присъстват също така и Борис Петров, единственият за страната ни карвинг-шеф Юрий Димо, както и Емо Минев, който ще пристигне специално за събитието от Малдивите, където работи в момента.

Сред чуждестранните готвачи ще бъде прочулият се покрай многократно награждавания копенхагенски ресторант "Нома" Рене Реджепи, както и сънародникът му Мортен Томсен, финалист в конкурса Bocuse D’or за 2005 и 2007 г. Испания ще бъде представена от Елена Арзак, чийто семеен ресторант в Сан Себастиан е отличен с три звезди "Мишлен", както и от Андони Луис Адурис, собственик на популярния ресторант от Сан Себастиан "Мугариц". В "Концепции 2011" се предвижда да вземат участие и редица представители на престижни кулинарни школи като френската Льонотр и Ришемон от Швейцария.

Очаква се форумът да бъде посетен от около 500 зрители, включително шеф-готвачи, собственици и управители на хотели и ресторанти, както и производители на храни и напитки. По думите на Жоро Иванов, "Концепции 2011" не само ще предостави подходящи условия за обмяна на опит и идеи в гастрономичната сфера, но и ще допринесе много за имиджа на страната ни в тази област. "Именно чрез това събитие България се идентифицира като страна, която полага градивни усилия за развитие на кулинарната си култура", отбеляза той.

За повече информация - www.euro-toques.bg

Share Tweet Pin it Share
6 Коментара
  • Anonymous
    автор
    19, 15, 19 Март 2011, 19:15

    много лъжовно бе всичко-трябваше доколкото си спомням четейки предварителната програма да има вропейски величия невероятни шеф готвачи за който сме само чули и чели,а ти какво се получи в крайна сметка-гледахме ученици от Добрич и тук там нещо интересно-много непрофесионално и подвеждашо

    !
  • Anonymous
    Йордан
    20, 03, 05 Март 2011, 20:03

    Семинара беше абсолютна пародия и не си заслужаваше 200лв.нищо съществено не се показа-за какво си платихме бълъците?!

    !
  • Anonymous
    автор
    23, 23, 20 Февруари 2011, 23:23

    да може да го посети,след като си плати таксата.За повече информация посетете сайта на евроток България

    !
  • Anonymous
    анна
    11, 03, 16 Февруари 2011, 11:03

    искам да попитам ,а един обикновен ценител ,които не е проф готвач,може ли да посети този форум?моля,отговорете.....

    !
  • Profile preview
    gabriela
    22, 07, 11 Февруари 2011, 22:07

    е да видим какво ще покаже сина на Жоро Иванов който се стреми да "пласира"на българската кулинарна сцена

    !
  • Anonymous
    Железния Майк
    22, 01, 26 Януари 2011, 22:01

    Браво чудесно начинание,след като вече "Мадрид Фюжън" умря тотално.Време е за абсолютен Балкански Кулинарен подем,трябва да покажем че и ние можем,Успех на Ради Стамболов и целия му екип в организацията,сигурен съм че всичко ще бъде чудесно

    !

Реклама »