С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Новите лица на Винария 2011

Бакхус
27 Февруари 2011, 13:11
Share Tweet Pin it Share

Освен рекордният брой раздадени медали, сред интересните моменти на Винария 2011 беше и появата на редица нови изби. Сред тях е ямболската компания "Панда инвест", която наскоро пусна на пазара първата си реколта вина под марката JAZZ. Лозовите й масиви, разположени край село Недялско около Стралджа, са засадени както с традиционните за България сортове мерло, каберне совиньон и шардоне, така и с международни като совиньон блан, пино ноар, каберне фран и гевюрцтраминер. От реколта 2009 под марката JAZZ са пуснати първите количества шардоне и пино ноар, с които компанията особено се гордее.

Повечето от дебютиращите изби на тазгодишната винария се оказаха бутикови. Такава е прочулата се вече Angelus Estate - новият проект на Александър Канев, който преди управляваше "Беса валей". Лозята й се намират близо до язовир Жребчево, Нова Загора, и включват предимно класически сортове като мерло, каберне совиньон, сира, шардоне, траминер и вионие. На пазара вече се намират вината от първата й реколта от 2009 г. - купажните Stallion и Stallion Classic.

С по-нетрадиционни сортове борави избата "Домейн Мараш" - сред лозовите й насаждения край град Стралджа има аликант буше, семийон, малбек, както и десертни сортове като александрийски мискет, алфонс лавеле и хамбургски мискет. На Винария избата представи три нови бели вина - мускат отонел 2010, траминер 2010 и купажното Quattro, както и червеното купажно "Мараш Триумф". На пазара вече има три вина с марка "Мараш", от класическите сортове каберне совиньон и мерло. 

Бутиково по капацитет е и Шато Бургозоне, намиращо се край дунавския град Оряхово и залагащо предимно на белите вина. Някои от тях - като шардоне, вионие и совиньон блан реколта 2009 вече успяха да спечелят медали на международни конкурси като този в Брюксел, "Мундус вини" в Германия и лондонския "Декантер".

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    автор
    09, 16, 12 Март 2011, 09:16

    Господа журналисти, я моля Ви най-накрая уточнете какво разбирате под бутикови изби и вина!
    Като именувате дадена изба "бутикова" бъдете истински журналисти и посочете годишното бутилираното количество, а също така и местата, на които се предлагат въпросните вина. Защото за да бъде дадено вино или какъвто и да е продукт бутиков, това не означава, че може да се продава под път и над път (разтърсете се за произхода на думата бутик).

    И без това Бакхус е зазляло издание, поне бъдете загрижени да отразявате добре фактите и да предлагате сериозно четиво, ако не искате съвсем [...]

    Read the full comment да се превърнете в нарицателно за винено издание. А не само да публикувате платени статии.

    !

Реклама »