С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

България получи първите си 90 точки от Робърт Паркър

Бакхус
18 Март 2011, 13:08
Share Tweet Pin it Share

Reservе 2007 на Katarzyna Estate бе оценено за безпрецедентните за българско вино 90 точки от The Wine Advocate - онлайн-бюлетина на един от най-влиятелните винени експерти в света, Робърт Паркър. Оценката може да окаже благоприятно влияние върху имиджа на България като винопроизводител, тъй като рейтингът на The Wine Advocate е сред най-следените от експерти и търговци по света. Още повече, че тя идва след още едно признание за българско вино. Преди месеци друг винен експерт – Джансис Робинсън, с голямо влияние върху британския пазар, отбеляза като "вино на седмицата", Виница мавруд рек. 2007 на изба "Загрей".

Робърт Паркър, известен още като "Носът за милион долара", дегустира лично само от три винени района - Бордо, Калифорния и Рона. За него обаче работи екип от дегустатори, разпределени по области. В случая с Reserva 2007 това е Марк Скуайърс, който от 2008 г. насам отговаря за Гърция, Ливан, Кипър, България и Румъния.

"Дъбът е доста добре интегриран, въпреки че в носа и вкуса определено се долавят нюанси на ванилия. Въпеки това, приятната структура, продължителност и комплексност надделяват над дъба," казва той в дегустационните си бележки. "Когато взех в ръка тежката бутилка, се надявах, че не става дума само за маркетинг, и всъщност качеството на това вино съответства на претенциите му".

"Katarzyna Estate е познато име за хората, които следят българските вина. Продуктите на избата следват постоянно качество и в горния сегмент. Това е група от вина, които могат да започнат да променят начина, по който хората мислят за България", отбелязва той.




Кой е Марк Скуайърс

Дипломираният адвокат Марк Скуайърс води винарски курсове вече повече от 15 години. Той е бивш модератор на една от най-големите винени общности във Филаделфия - Prodigy Wine Club, която вече е част от The Wine Advocate. Скуайърс е част от екипа на Робърт Паркър от 2006 г., когато е поканен да оценява вина от Португалия. От 2008 г. насам дегустира реколти от България, Румъния, Гърция, Кипър и Ливан.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Anonymous
    Преслава
    11, 56, 21 Март 2011, 11:56

    Катаржина е на Белведере /собственост на MoetHennessyLouisVuitton Grou/ a Енира на Граф фон Найпберг притежаващ доста изби в Бордо...

    Такаааа...... Има ли нужда да коментираме изобщо статийката?!

    За мен става дума вече за малко хонорарчета, както и Каролайн Гилби "остана изумена и възхитена" съвсем наскоро когато пробва Кювето на Братя Минкови.

    !
  • Anonymous
    Анита
    13, 30, 20 Март 2011, 13:30

    Хах, отново ПР-арчета! Не ви ли омръзна да си давате парите

    !
  • Anonymous
    Kalina
    15, 51, 19 Март 2011, 15:51

    Кой последно е дегустирал вината? Робърт Паркър или Марк Скуайърс...статията е леко подвеждаща

    !

Реклама »