С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Испанска диета

Бакхус
14 Април 2011, 18:44
Share Tweet Pin it Share

Зехтин, чесън и червен пипер - това са почти единствените подправки, използвани в тази кухня. Поръсени с тях, храните често си остават в суров вид или пък за кратко минават през фурна или пара. Резултатът от подобни похвати обаче не са безвкусни и сивеещи субстанции, а една от най-ярките и здравословни кухни в Европа - испанската.

Това дойдоха да покажат лично испанският шеф-готвач Серхио Перес и диетоложката Амая Диас. По покана на Институт "Сервантес"-София на 8 април те проведоха специален еднодневен кръжок за професионални готвачи и блогъри за храна, в рамките на който Серхио демонстрира някои типични испански ястия, а Амая говори за предимствата на средиземноморската диета.

Инициативата им се казва "Кулинарна химия" и целта й е да запознае повече хора с практичните - и приятните - страни на здравословното готвене. В кратката си встъпителна лекция Амая обясни, че полезното хранене не е равносилно на сляпо следване на диета, а на "ядене с глава, не със стомаха", т.е. на внимателно подбиране на ястия, подходящи за всеки отделен човек. Тя например сподели, че е абсолютно "очарована" от всякакви животински субпродукти, с които е известна испанската кухня, и си ги позволява често - но в умерени количества.

Серхио, който има солиден опит като майстор-готвач в редица реномирани ресторанти в Испания, САЩ, Швейцария и Великобритания, се зае да покаже нагледно предимствата на средиземноморския начин на хранене. В кухната на Институт "Сервантес" той приготви общо пет ястия, в които преобладаваха зеленчуците (и плодове в един случай).

Едно от тях беше escalivada - смес от нарязани на ситно печени патладжани и чушки, домати, лук и чесън, обилно полети със зехтин. Подобна се оказа и зеленчуковата яхния, наричана pisto manchego. Последва класически за Испания вариант на гъста супа леща със зеленчуци, която се оказа доста по-блага на вкус от българската разновидност. За нея Серхио сподели, че с явната си липса на подправки е предизвикала истинско удивление в Ню Делхи, един от 18-те града по света, където двамата с Амая досега са представяли "Кулинарна химия".

Испанецът показа и филе от лаврак, гарнирано със зелен сос с грах и варени яйца. Десертът предизвика най-голямо оживление сред участниците в кръжока - той се състоеше от късчета портокали, поръсени с малко захар и белени орехи и заляти със специален вид по-благ зехтин от сорта маслини Cornicabra.

В интернет страницата и фейсбук профила на Институт "Сервантес"-София (http://www.facebook.com/event.php?eid=107191239365677) могат да се намерят рецептите на показаните ястия, както и снимки от събитието.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »