С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

NOMA отново е ресторант №1 в света

Бакхус
19 Април 2011, 12:12
Share Tweet Pin it Share

Копенхагенският NOMA на датчанина от албански произход Рене Реджепи за втора поредна година получи титлата "Ресторант №1 в света", присъждана eжегодно от британското специализирано издание Restaurant заедно със Сан Пелегрино. Класацията подрежда по значимост 50-те най-добри ресторанти в света, а в изготвянето й всяка година участват близо 800 кулинарни критици и специалисти от всички континенти.

Ресторантите, включени в тазгодишния подбор, бяха обявени по време на официална церемония в Лондон вчера вечерта. Повторната победа на NOMA предизвика бурни овации в залата, както и веселие - Рене Реджепи и част от екипа му се качиха на сцената да си получат приза, пременени в пластмасови викингски шлемове с рога. Самият шеф-готвач нямаше шлем, но тържествено пи шампанско от рог, преди да благодари на колегите си за изминалата година.

Ресторантът му, който съществува вече осем години, е известен със своята насоченост към природата - в менюто присъстват изключително и само типични за региона продукти, чиито характер изпъква още повече покрай минималната обработка. В същото време Реджепи е смятан за визионер, чиято насока представлява следващия етап във високата кулинария след молекулярната кухня. Миналата година NOMA детронира El Bulli на испанеца Феран Адриа от първата позиция на San Pellegrino World's 50 Best Restaurant Awards, прекратявайки четиригодишното му господство там.

Тази година легендарният El Bulli въобще липсва от списъка, като отсъствието му се свързва най-вече с решението на Адриа да затвори ресторанта си през юли, за да го превърне в кулинарна фондация.

Испанското присъствие в челните позиции обаче остана осезаемо - второ и трето място бяха присъдени съответно на модернистите от El Celler de Can Roca от Жирона и Mugaritz от Сан Себастиан. Миналата година те заемаха четвърто и пето място. На четвърта позиция тази година е Osteria Francescana от Модена, която получи и отличието "Изборът на шеф-готвачите". Пето място се заема от The Fat Duck на британеца Хестон Блументал, което е две позиции по-надолу в сравнение с миналогодишното му класиране.

Като цяло, европейските ресторанти и тази година преобладават в челната десятка - на осмо място е Arzak от Сан Себастиан, чийто собственик Хуан Мари Арзак получи и наградата за цялостен принос в кулинарията, а на девето - прочутият парижски Le Chateaubriand на Иняки Аизпитарте.

Останалите три позиции в топ 10 са заети от заведения от Америките - чикагския Alinea (6-то място), нюйоркския Per Se (10-то) и ресторанта от Сао Паоло D.O.M. (7-мо), който през 2010 г. беше чак на 18-то място.

Останалите ресторанти в класацията могат да се видят тук.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »