С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Decanter обяви най-влиятелните личности на винения свят

Бакхус
02 Юни 2011, 18:53
Share Tweet Pin it Share

Британското сп. Decanter обяви имената на 50-те най-влиятелни личности във винения свят според него. Списъкът, изготвян на всеки две години, тази година е оглавяван от Пиер Прeнге, изпълнителния директор на "Перно Рикар". Компанията, която списанието нарича "един от най-всеобхватните винени производители днес", е четвърта в света по производство на вина както от по-ниския, така и от премиалния сектор. Богатата й палитра от марки се простира на няколко континента - от френските шампански вина Mumm и Perrier-Jouet до емблематичното за Австралия вино Jacob’s Creek и новозеландското Brancott Estate.

На второ място по влиятелност според Decanter е Ерик дьо Ротшилд, който вече 37 години се грижи за портфолиото на Домейн Барон дьо Ротшилд. Той се е изкачил с цели 18 места в сравнение с 2009 г., благодарение на огромното влияние на Шато Лафит в надигащия се винен потребител №1 Китай. "Докато големите световни производители на вино тепърва си проправят към към китайския пазар, те всъщност следват стъпките на Лафит", отбелязва списанието.

Трети тази година е легендарният винен критик Робърт Паркър, който беше на първо място през 2009 г. Според Decanter неговото влияние е все така неоспоримо, но постепенно започва да заглъхва, паралелно с увлечението му по нови и нови региони.

Според редактора Гай Уудуард в тазгодишния списък на списанието се наблюдават три основни тенденции - надигането на Азия като ключов фактор във винения свят, неговото все по-голямо разнообразие и растящото влияние на потребителя. Доказателство за последното твърдение е и фактът, че под номер 16 в класацията е "Виненият блогър-любител".

  • снимка: Decanter



Пълният списък може да бъде видян в юлския брой на Decanter.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »