С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Étoiles françaises

Бакхус
15 Юли 2011, 00:25
Share Tweet Pin it Share

Те се смятат за най-добрите сред най-добрите, с качество, стил и храна на границата на постижимото, с шеф-готвачи с национална, а често и с интернационална слава, и с места, за които резервации се правят за месеци напред. Такава поне е общата представа за Мишленовите ресторанти. Във Франция, родината на едноименните наръчници, броят на заведенията с най-високо отличие - три звезди - в момента е 25. Някои от тях имат почти легендарен статут, други пък са критикувани, че оставят разкоша да засенчи храната, трети са авангардни, а четвърти - твърдо закотвени в класиката. Едно е сигурно - шансът човек да успее да ги обиколи всичките не е твърде голям, къде заради достъпа, къде - заради финансовата част на нещата. Но пък кратка виртуална обиколка из тези места е не по-малко любопитна.


1.
L'Arnsbourg

18 Route de Baerenthal
57230 Philippsbourg, 03 87 06 50 85
arnsbourg.com

Скрит в планината Возж до степен на неоткриваемост, този ресторант, собственост на готвача Жан-Жорж Клайн, е носител на три мишленови звезди от 2002 г. насам. Удивителното в случая е, че Клайн е самоук кулинар. Неговите ястия са изключително прецизни и са белязани по-скоро от модерни похвати, отколкото от регионалната кухня. За удобство на гурманите, били толкова път до ресторанта, от 2006 г. близо до него има и хотел - Hotel K, също собственост на Жан-Жорж Клайн.

 
2.
Maison Lameloise

36 Place d'Armes
71150 Chagny, 03 85 87 65 65
www.lameloise.fr

Отново семеен ресторант, тази селска къща от ХV в. в градчето Шани е място за традиционна френска кухня. Maison Lameloise получава своите три звезди още през 1979 г. През 2005 г. една от тях й е отнета, но две години по-късно е възвърната, благодарение на старанията на готвача Жак Ламелуаз - трето поколение кулинар от тази фамилия и в този ресторант. Днес кухнята на Maison Lameloise е под ръководството на Ерик Пра, който е успял да запази традиционния й дух, привнасяйки съвременни нотки.

 
3.
Les Prés d'Eugénie - Michel Guérard

334 Rue Renе Vielle
40320 Eugеnie-les-Bains, 05 58 05 06 07
www.michelguerard.com

Този ресторант неслучайно носи името на готвача си в своето - той е собственост на един от първите носители на 3 мишленови звезди, както и един от основоположниците на френската nouvelle cuisine. Храната тук може да бъде описана като изискана, хармонична и истински вкусна - при това, без декадентски привкус. Тук се предлага и изобретената от Герар cuisine minceur - олекотени версии на класически блюда от nouvelle cuisine.
 

4.
Auberge du Vieux Puits

5 Avenue Saint-Victor
11360 Fontjoncouse, 04 68 44 07 37
www.aubergeduvieuxpuits.fr

Това заведение дори не се нарича ресторант, а "странноприемница", а и е разположено в миниатюрно селце. Предлаганата от Жил Гужон кухня обаче не е нито семпла, нито улегнала. Ярък пример за което е емблематичното ястие с "развалено" яйце. Въпросното рохко яйце с неапетитно-тъмна вътрешност обаче крие трюфелов сос, който идеално подхожда към гъбеното пюре, върху което е разположено яйцето. Гъбено "капучино" и малко бриош са единствените необходими допълнения.

 
5.
Auberge de l'Ill
 
2 Rue de Collonges au Mont d'Or
68970 Illhaeusern, 03 89 71 82 83
www.auberge-de-l-ill.com

Тази "странноприемница" е получила трите си мишленови звезди през далечната 1967 г., което я прави вторият най-дългогодишен техен обладател (след лионския Paul Bocuse). Причините за това отличие са повече от ясни - френски класицизъм, изисканост и финес тук личат във всичко - от кухнята до обслужването.


6.
La Côte Saint Jacques

14 Faubourg de Paris
89300 Joigny, 03 86 62 09 70
cotesaintjacques.com

Разположен на брега на река Йон, този ресторант се прочу не само покрай трите си звезди, но и покрай факта, че собственикът му Жан-Мишел Лорен, тогава на 27 години, стана най-младият готвач, удостояван с подобно отличие. По-късно той загуби едната звезда, но днес ресторантът му отново е тризвезден. А храната, по собствените му думи, е "изобретателна, жизнена, ярка, игрива, изпълнена с невероятни текстури и способна да ви отведе до четирите краища на света".


7.
Michel Bras

Route de l'Aubrac
12210 Laguiole, 05 65 51 18 20
www.bras.fr

За Мишел Бра казват, че няма шеф-готвач, който да не е копирал стила му поне веднъж в кариерата си. Така че посещение на едноименния му ресторант, кацнал над хълма Суке, позволява и своеобразно "надникване" в механизмите зад идеите на добрите съвременни кулинари от почти цял свят. Стилът на Бра е хармонично-натурален, а уменията му явно се предават по наследство - храната в Michel Bras вече все по-често е дело на сина му.


8.
Paul Bocuse

40 Rue de la Plage
69660 Collonges-au-Mont-d'Or, 04 72 42 90 90
www.bocuse.fr

В ресторанта на една от легендите на френската висша кулинария на ХХ в. времето сякаш е спряло - в него всичко е подчинено на традицията. Като продължение на тази традиция вече изглеждат и трите звезди от Мишлен, получени преди почти половин век. Но пък има нещо вълнуващо във факта, че човек може да опита същите на практика супа с трюфели и пиле "Брес", каквито преди години са вкусвали и хора като Жискар д'Естен.


9.
Passédat - Le Petit Nice

Anse de Maldormé, Corniche J.F. Kennedy
13007 Marseille, 04 91 59 25 92
www.petitnice-passedat.com

Шеф-готвачът Жерал Паседа изпитва силна привързаност към Средиземноморието, затова не е и чудно, че ресторантът му предлага едни от най-впечатляващите морски гледки в цяла Марсилия. Както и силен уклон към морските продукти и необичайните начини за приготвянето им. "Малката Ница" е собственост на семейство Паседа още от 1917 г., а кухнята е в ръцете на Жерар от 1980-те г.

 
10.
Le Louis XV

Place du Casino
9800 Monte-Carlo, Monaco, +377 98 06 88 64

Този адрес се намира в Монако, но именно тук е началото на пътя на великия Ален Дюкас. През 80-те г. на миналия век Hôtel de Paris го наема с идеята да предложи на посетителите си нещо по-специално. Така и става - класически лукс тук струи не само от интериора, подобаващо на името, но и от менюто. Очаквано, уклонът е върху Средиземноморието.


11.
Le Meurice

228 Rue de Rivoli
75001 Paris, 01 44 58 10 10
www.lemeurice.com

Името зад този ресторант е на носителя на престижната кулинарна награда Bocuse d'Or Яник Алено, а третата му звезда се появи сравнително скоро - през февруари 2007. Известен като методичен и изключително енергичен готвач, той измисля по около 100 нови ястия всяка година. Към неизменната красота в чинията се добавя и пищният интериор, който вече е по-умерен отпреди - неотдавна той получи освежаване от Филип Старк.

 
12.
L'Ambroisie

9 Place des Vosges
75004 Paris, 01 42 78 51 45
www.ambroisie-placedesvosges.com

Този ресторант, разположен в тиха, подобна на палацо сграда от ХVІІ в., предлага почти интимна атмосфера - тук има само около 40 места. Кухнята е в ръцете на Бернар Пако, смятан за един от най-талантливите парижки готвачи. Храната не може да бъде наречена авангардна, а по-скоро традиционна, но затова пък ястията са отлично замислени, създадени и поднесени.

 
13.
L'Arpège

84 Rue de Varenne
75007 Paris, 08 92 68 06 89
www.alain-passard.com

Интериорът на този ресторант е помпозен до кичозност, но това по никакъв начин не намалява тълпата от желаещи да ядат тук. Кухнята на Ален Пасар често се описва като душевна, какъвто е и самият готвач, който обича да комуникира лично с клиентите си. Акцентът в менюто обикновено пада върху зеленчуците, а присъствието на месото е по-скоро деликатно - като например пилешкото, пропито със зелен чай.


14.
Alain Ducasse at the Plaza Athénée

25 Avenue Montaigne
75008 Paris, 01 53 67 66 67
www.plaza-athenee-paris.com

Името на Ален Дюкас отдавна се е превърнало в институция, а този негов ресторант за пореден път доказва максимата, повтаряна от немалко гурмани по света: "haute cuisine с право се намира най-отгоре във френската хранителна пирамида и формира съдбата на по-долните пластове". Освен всичко друго, през този ресторант са преминали готвачи, по-късно превърнали се в знаменитости. Само един пример за което е Жан-Франсоа Пиеж.


15.
Le Bristol

112 Rue du Faubourg Saint-Honorе
75008 Paris, 01 53 43 43 00
www.lebristolparis.com

Храната на Ерик Фрешон е хвалена най-вече за нейната лекота, дори във финансов план - обяд в ресторанта към прочутия хотел Le Bristol струва умерените за това ниво 95 евро. За удобството на клиентите се грижат и по други начини - ресторантът, например, разполага с две зали - едната е за слънчеви дни, а другата, за по-мрачно време.


16.
Ledoyen

1 Avenue Dutuit
75008 Paris, 01 53 05 10 00
www.ledoyen.com

Един от най-старите ресторанти на Франция, Ledoyen през годините е бил асоцииран с кого ли не - умовете зад Термидорианския преврат, Моне, Флобер... Историческата връзка личи и днес в почерка на шеф Кристиан льо Скер. Блюдата му са съвременни, но с лек привкус на традиционализъм.


17.
Le Pré Catelan

Route de Suresnes
75016 Paris, 01 44 14 41 00
www.precatelanparis.com

Скътан дълбоко в Булонската гора, Le Pré Catelan съществува като достолепен ресторант от 1906 г. (преди това е бил мандра). Днес кухнята му е в ръцете на Фредерик Антон - някогашно протеже на Жоел Робюшон, работил в прочутия му (но вече затворен) Jamin. Антон се слави с прецизност методичност и в готвенето, и в презентацията. За някои критици обаче храната в Le Pré Catelan не е достатъчно невероятна, за да оправдае третата звезда на ресторанта.


18.
Pierre Gagnaire

6 Rue Balzac
75008 Paris, 01 58 36 12 51
www.pierre-gagnaire.com

Наричан кулинарен конструктивист, Пиер Ганиер отрича екстравагантността на молекулярната кухня, съсредоточавайки се вместо това върху чистотата на вкусовете. Посещението на едноименния му ресторант е трудно, но запомнящо се. Кухнята е подчинена на сезоните и е подчертано френска.

 
19.
Guy Savoy

18 Rue Troyon,
75017 Paris, 01 43 80 40 61
www.guysavoy.com

Емблематичен парижки ресторант на също толкова емблематичен парижки шеф. В случая, славата и на двата идва не толкова от екстравагантност, крайна иновативност или еклектичност, колкото от стабилно поддържано през годините високо качество. Резултатът е безупречна, френска haute cuisine.


20.
L'Astrance

4 Rue Beethoven
75016 Paris, 01 40 50 93 82

Когато Паскал Барбо отваря L'Astrance, името му вече е прочуто покрай работата му в тризвездния L'Arpège. Разбираемо, интересът към кухнята му е силен - опитването й обаче не е лесно постижимо. Резервации се правят трудно, а и заведението често затваря. Постоянно меню тук няма, като вместо това всеки ден ястията се създават според наличните продукти на пазара, а и желанията на клиентите. L'Astrance е №13 в тазгодишната класация на 50-те най-добри ресторанти в света на San Pellegrino.


21.
La Maison Troisgros

1 Place Jean Troisgros
42300 Roanne, 04 77 71 66 97
www.troisgros.fr
 
Този ресторант притежава трите си мишленови звезди от 1968 г. насам и в момента се управлява от Мишел Троагро - трето поколение готвач от фамилията. Макар да се корени във френските традиции (някои ястия в менюто присъстват там от 1965 г.), кухнята му съдържа и чужди влияния, най-вече от Япония и Италия.

 
22.
Régis et Jacques Marcon

Larsiallas
Saint-Bonnet-le-Froid, 04 71 59 30 39
www.regismarcon.fr

Режи Марсон е израснал в района на ресторанта си, поради което не е удивително, че кухнята е с подчертано-местен привкус. Гъби, цветя и диви треви често присъстват в ястията, което пък ги доближава до последните тенденции в съвременната висша кулинария, изразявани в места като датския Noma.


23.
Le Relais Bernard Loiseau

2 Rue d'Argentine
21210 Saulieu, 03 80 90 53 53
www.bernard-loiseau.com

Трите мишленови звезди на този ресторант имат нелека история - през 2003 г. готвачът Бернар Лоазо се самоубива, според някои заради слухове, че ресторантът му ще изгуби една от тях. Това обаче не се случва, и Le Relais Bernard Loiseau продължава да е един от най-добрите ресторанти във Франция, благодарение на усилията на днешния му готвач, Патрик Бертрон.

 
24.
Pic

285 Avenue Victor Hugo
26000 Valence, 04 75 44 15 32
www.pic-valence.fr

Ан-Софи Пик, която е автор на ястията в едноименния ресторант, е една от твърде малкото шеф-готвачи жени, оценени от Мишлен с три звезди. Някои оприличават готвенето й, което се характеризира с лекота и акцент върху различни текстури и контрасти, с това на Паскал Барбо.


25.
Georges Blanc

Place du Marchе
01540 Vonnas, 04 74 50 90 90
www.georgesblanc.com

Присъствието на Жорж Блан е силно осезаемо в китното селце Вонас, солидна част от което вече е негова собственост. За сметка на това обаче атмосферата е възможно най-подходящата за наслаждаване на кухнята му, която е наситено-френска с рустикален привкус.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »