С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Опера за винени любители

Бакхус
15 Юли 2011, 16:09
Share Tweet Pin it Share

Легендарни вина и дегустационните записки на не по-малко легендарен винен критик се оказаха неочаквано сполучлива комбинация за оперно либрето, пише сп. Decanter. А резултатът е веселата опера "Прекрасните дами" (The Lovely Ladies), разказваща за енологичните преживявания на Майкъл Броудбент MW, смятан за един от големите винени авторитети на Стария континент, с над 50-годишна кариера в бизнеса. Броудбент, който през годините е написал над 400 винени колонки за Decanter, е и човекът, започнал да води винени аукциони в Кристис.

В операта група изтъкнати вина дочуват слух, при това в навечерието на винен търг в Кристис, че виненият критик възнамерява да се оттегли от винения бизнес. Вината решават да го убедят да остане. Усилия за това прилагат и "помпозно-бомбастичното" бордо, и "градско-веселяшкото" шампанско, и "знойно-плътното" Кот дю Рон, фигурира и вино на Chateau d’Yquem, което "все пак го познава най-отдавна", както се казва в програмата. Накрая на сцената като deus ex machina се появява и прочутият винен критик от ХІХ в. Джордж Сентсбъри, който уверява вината, че слуховете са грешни.

Първото представление на операта, изпълнявана от трупата Opera Unlimited, се е състояло преди няколко месеца в Кристис. В момента тя е включена в програмата на фестивала Buxton в Северна Англия.

Самият Майкъл Броудбент заяви по повод на "Прекрасните дами", че е поласкан от операта и я оприличи на "комично преживяване в духа на Гилбърт и Съливан". Според оперния критик Джордж Хол, хуморът в операта е достъпен не само за винени експерти, но и за любители.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »